ünnep

2019.04.14. 07:00

A virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Vasárnap megkezdődik a nagyhét, virágvasárnaphoz érkeztünk. Belépünk a húsvétot megelőző időszakba, ami nagyon fontos esemény. Megnyitja előttünk a következő egy hét misztikus, titokzatos, sok mély tartalmat hordozó eseménysorát.

Veszelovszki Balázs

Jézus bevonulására friss barkaágakkal emlékezünk

Fotó: V.B.

Ez a szó, ami nyelvünkben kiemeli az események fontosságát. A legnagyobb hét, nem egyszerű hétköznap és hétvége, hanem a legfontosabb. Itt történnek meg a legfontosabb dolgok: Jézus ünneplése, elfogatása, értünk vállalt szenvedése, kereszthalála és feltámadása. Egy hosszú hét, ami megannyi értéket rejt számunkra.

A sok érték kiteljesedése a mostani vasárnappal kezdődik, és folytatódik tovább a nagycsütörtöki szertartással, majd nagypéntek csendjével, végül pedig a húsvétvasárnap hajnali, a feltámadás örömhírét jelentő boldogsággal.

A nagyhét virágvasárnappal kezdődik, amikor a jól ismert barkaszentelés szertartása zajlik. Ekkor Jézus Jeruzsálembe történő dicső bevonulására emlékezünk: a néptömeg ruhákat tett Jézus lábai elé, hogy azon menjen be a városba, és pálmaágakat lengetett előtte. Mivel éghajlatunkon nem található meg a pálma, ezért a mi vidékünkön ebből alakult ki a barkaszentelés: friss tavaszi barkaágakkal emlékezünk az eseményre, és köszöntjük Jézust. De már ezen a szentmisén felhangzik a passió, Jézus szenvedéstörténete, ami a húsvéti szent három nap eseménysorát vetíti elő.

Figyeljünk jól oda a mostani hétvége eseményeire: Jézus bevonul Jeruzsálembe, dicsőségben, ovációval, mondhatnánk modern szóval: rivaldafényben, hogy aztán néhány nap múlva elfogják és megöljék őt. Az emberi természet kettősségére, gyarlóságára irányítja a figyelmet az ünnep.

Jézus bevonulására friss barkaágakkal emlékezünk
Fotó: V.B.

Jézust először még éljenzi a tömeg, dicsőségesen imádja, pálmaágakat lenget előtte, hódol neki, hozsannát kiált, aztán pedig ugyanez a tömeg az, amelyik nagypénteken a rabló Barabást kiáltja a szabadon bocsátandók nevekor. És ugyan csak egy van köztük, de mégis van egy, aki nagypénteken majd halkan, szemlesütve, szégyenkezve vallja meg: valóban Isten fia volt.

Ilyenek vagyunk. Az igazi értéket később vesszük észre, a kétszínűség ott lapul az emberek között. Ma vannak, akik látszólag ovációval fogadnak, de gonosz lehetőségeket fontolgatnak magukban. Szeretnének átölelni minket, de a kezükben már ott a tőr, amivel szívesen megszúrnának. A szemünkbe mosolyognak, de ez a mosolygás átvált aztán pillanatok alatt a szívből jövő mosoly helyett gonosz mosollyá. Ugye milyen kettős az ember?

És ugye, milyen fontos, hogy jobbá váljunk, hogy mindannyian jobbá váljunk?! Imádkozzunk a mai vasárnapon azért, hogy ezek az emberek is jobbak lehessenek. Hogy megszűnjék az álszentség, a kétszínűség és a rosszakarat a világban. Hogy mi is tehessünk egy apró lépést a világ jobbá tételéért, hogy jobb lehessen a világ, a környezetünk, személyiségünk.

A pap a mai szentmisében a hívek könyörgéseit így zárja le: „Urunk Jézus, te vonakodás nélkül vállaltad a kereszthalál gyötrelmét néped üdvösségéért. Taníts meg minket az áldozatos szeretetre, hogy részünk legyen az örök dicsőségben!” Imádkozzunk mi is vele együtt azért, hogy vállalhassuk Jézus útját, és azért is, hogy ha igaz szívvel vállaltuk, akkor legyen részünk majd a dicsőségében is!

A nagyhét kezdődik, legyen alkalmunk gondolataink tisztázására, a bűneinktől való megszabadításra, a jó cselekedetre és az Istenhez való közeledésre. Erre hív meg Isten most is, és az egész nagyheti szertartásokkal. Vegyük észre hívó szavát, figyeljük gondolatait, üzenetét, fejtsük meg és értsük meg ezeknek a nagyon komoly, mély tartalmú, sokat rejtő napoknak a történéseit. Értünk történt, kétezer éve – ma is hat ránk, nekünk szól, minket üdvözít, ha akarjuk. Legyen a nagyhetünk Istenhez térésünk újabb lehetősége, éljünk vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!