évforduló

2019.05.08. 20:06

Varsány születése megelőzte az Aranybulla kiadását

Kevés település mondhatja el magáról, hogy alapításának dátuma előbb szerepel a történelemkönyvben, mint az Aranybulla kiadása.... Varsányban a falu fennállásának nyolcszázadik évfordulóját ünnepelték szerdán a Községháza előtti téren.

Veres Edina

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Kevés település mondhatja el magáról Magyarországon, hogy a gyökerei legalább negyven generációra nyúlnak vissza. Varsány, Magyarország legrégebbi faluinak egyike ezen kivételek közé tartozik. Jubileumról emlékeztek meg szerdán a községháza előtt, a közösségek hete programsorozat keretein belül.

Emlékmű

A település fennállásának nyolcszázadik évfordulója alkalmából emlékművet állítottak a községháza előtti téren. Baja József és Kanyó Balázs alkotására Czombos József plébános mondott áldomást a szeretet és az összetartozás jegyében. Az emléknap kapcsán, a délután folyamán bemutatták a „A hitet megtartottuk – Az értékőrző Varsány 800 éve” című kötetet, amely a falu több évszázados múltjába enged betekintést.

Kanyó Judit, a település polgármestere elmondta: büszkék az elmúlt évtizedekben megvalósított fejlesztésekre, az elődeik által végzett munkára, a napjainkban is szorgalmasan dolgozó lakókra és a testvér-települési kapcsolatokra, amelyeket próbálnak továbbvinni és fenntartani.

– A nyolcszáz éves évforduló méltó megünneplése az idei év egyik legfontosabb feladata számunkra. Szeretnénk több maradandó értéket állítani a jövő generációnak. Visszatekintve az elmúlt évszázadokra megjegyezhetjük, hogy településünknek voltak hanyatló korszakai, de több volt a fejlődést eredményező időszak – mondta Varsány első embere.

 

Kanyó Judit hangsúlyozta, nincsenek kiemelkedő építészeti emlékeik, például váraik vagy kastélyaik, azonban a község lakóinak szívében csodálatos katedrálisok és paloták épültek, kivételesen erős a hitük és példás a hagyományőrzésük.

Balla Mihály országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ha valaki visszagondol a történelemórákra, akkor rájön, hogy ez a település már létezett, amikor az Aranybullát kiadták. A honatya kiemelte: véleménye szerint egy ilyen idős település köszöntésénél nem csak a történelmet kell ünnepelni, hanem a napjainkban benne élő közösséget is, amely tagjainak fontos, hogy megóvják és megőrizzék a kultúrájukat és a hagyományaikat.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a különféle helyekről származó népek ebben a községben már nyolcszáz éve élnek egymás mellett, de talán már nem is az a fontos, honnan jöttek, hanem az, hogy egy közösséghez szeretnének tartozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!