Palóc Néptáncegyüttes

2018.09.25. 13:50

Van okuk az ünneplésre: 20 éve ropják a szécsényi táncosok

Ünneplésre méltó az a két évtized, amely alatt a Palóc Néptáncegyüttes nem csupán itthon, de nemzetközi szinten is letette névjegyét. Ez az év a jubileum jegyében telik a szécsényi ­táncosoknál.

Szenográdi Ferenc

A Palóc Néptáncegyüttes 1998 tavaszán, az akkori szécsényi Boróka Gyermektáncegyüttes soraiból kinőtt táncospalántákból, a Nógrád Táncegyüttesből kivált táncosokból és a szécsényi, illetve a környező településekről jelentkező fiatalokból alakult meg. A szervező Őze János volt – ő tölti be manapság is a csoport vezetői tisztségét –, akinek Hájas Tibor néptáncpedagógus és felesége, Hájasné Nagy Anikó nyújtott szakmai segítséget.

A szécsényi együttes tagjai az elmúlt két évtized alatt Európa számos országában bemutatták már a palóc néptánckultúra legszebb gyöngyszemeit. Izraelben, a magyar napokon két alkalommal is képviselték hazánkat. Nemzetközi megmérettetések rendszeres szereplői. A lengyelországi Beszkidek Nemzetközi Fesztiváljáról például elhozták a nagydíjat, Zakopanéban pedig Ezüst Fokos elismeréssel jutalmazták fellépésüket.

A Palóc Néptáncegyüttest középiskolások, főiskolások és dolgozó fiatalok alkotják. Létszámuk meghaladja az ötvenet. Ezenkívül van három utánpótláscsoportjuk, amelyek keretében hatvanöt ifjú táncos pallérozódik. A Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységének néptánca megtalálható a repertoárjukban, de foglalkoznak roma és román táncokkal is. Több koreográfiájukat országos hírű szakemberek készítették, mint például Taba Csaba, Maródi Attila, Kiss István, Lovas Bálint, Kovács József, vagy éppen Ónodi Béla. Állandó népzenei kísérőjük: a Folt Zenekar.

Jubileumra járják a táncot. Jobbra Paluch Norbert, Fotó: H. Cs./N.M.H.

Paluch Norbert, a csoport szakmai vezetője elmondta, hogy céljuk a néptánc megszerettetése. A csoportjaikban a 3-tól a 73 évesig minden korosztály megtalálható. Hozzátette: pályázataiknak köszönhetően bővíteni tudták a ruhatárukat. A Csoóri Sándor programban tavaly 5,2 millió, az idén pedig 5,5 millió forintot kaptak a működésükhöz, valamint a táncruhák beszerzéséhez, varratásához. A Szécsényi Népművészeti Egyesület szinte a megalakulás óta biztosítja a felnőttcsoport anyagi hátterét, két éve azonban a gyermektánccsoportok támogatására is alakult egy egyesület. Mindezek mellett az önkormányzat is támogatja a szécsényi táncosokat.

– Az idei esztendő programsorát a jubileumi év jegyében terveztük, ez jellemezte a tavaszi és a nyári fellépéseinket is – mondta Paluch Norbert.

Az év további részét illetően hozzátette: egy éve tanulnak kalotaszegi táncot a táncosok, akik október 13-án ellátogatnak Kalotaszegre. A programban a tánc mellett múzeumlátogatás is szerepel, az utazás fontos célja ugyanis a csoport összetartozásának erősítése. November 10-én, szombaton Aprók tánca címmel gyermektáncgálát tartanak, az est során bemutatkoznak az utánpótláscsoportjaik: a Kurucz Boglárka vezette Apró Palócok, Császár Orsolya Palóc Csemeték elnevezésű tánccsoportja, valamint – Sárközi Takács Bernadett és Szolnoki Borbála táncosai – a Kispalócok Gyermektáncegyüttes. Színpadra lép továbbá a balassagyarmati Vadóka. Ezen a napon nyitják meg a művelődési házban az elmúlt két évtized eseményeit bemutató fotó- és relikviakiállítást.

A csoport nagy erőkkel készül a november 17-i szekszárdi országos minősítő fesztiválra, ahová rábaközi és kazári koreográfiával neveztek. Az előbbi Paluch Norbert, az utóbbi Kovács József és Kovács Jelinek Emese munkája. December elsején jubileumi gálát adnak Essentia címmel; a műsorban a jelenlegi táncosok mellett a csoport korábbi tagjai is színpadra lépnek. Az év utolsó fellépése a városi karácsonyi műsor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!