katonai temető

2019.06.13. 14:25

Úzvölgyért emeltek szót Bátonyterenyén

Békés demonstrációt tartottak szerdán a Szent István emlékparkban, amellyel a Hargita megyei úzvölgyi katonatemető megrongálása ellen tiltakoztak.

V. E.

Dancsó János maconkai asztalosmester elmondta: azért szervezte a megmozdulást, hogy ilyen formában fejezzék ki felháborodásukat az első világháborús magyar hősök sírjainak más nemzetek általi meggyalázása miatt.

– Nagyon örülök annak, hogy egyetértésben, pártállástól, ideológiától és vallástól függetlenül fogtunk össze e helyzetben. Igaz, nem sok idő volt az esemény megszervezésére, de úgy éreztem, a reagálás nem tűr halasztást – hangsúlyozta Dancsó János.

A megmozduláson felszólalt Murányi Sándor, Nógrád megye díszpolgára, nyugalmazott iskolaigazgató is, aki az incidens idején Úzvölgyén tartózkodott.

– Én június 6-án, az összetűzés napjának estéjén érkeztem házigazdámhoz, Borboly Csabához, a Hargita Megyei Tanács elnökéhez. Másnap, amikor kilátogattunk az első világháborús emlékhelyhez láttuk, hogy főként környékbeli magyar asszonyok igyekeztek az előző napi rongálás nyomait eltávolítani, a kitépett kereszteket helyreállítani – számolt be élményeiről Murányi Sándor.

Kiemelte: a történtek ellen nem joga, hanem egyenesen kötelessége is tiltakozni a magyar államnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában