19°
23°
12°
2018. 12. 06. 15:17 |
Halászlé, töltött káposzta, omlós mézeskalács, a feldíszített karácsonyfa alatt díszes csomagolópapírba csomagolt ajándékok sorakozása.

Mi ez ha nem az ideális karácsonyi kép? Rohanás az ajándékok után, tömeg az áruházakban, a naphosszat tartó sütés-főzés… Sokak számára létfontosságú az ünnepi hangulat megteremtése.

A fogyasztói társadalmat behálózó reklámok ebben az időszakban még inkább a költekezésre sarkallják az embert, mi több, a bankok az ünnepi szakaszban fokozottabban bátorítják a népet a személyi kölcsön felvételére: „Hogy az ünnepek tényleg nyugodtan teljenek” szlogennel. Úgy gondolom, a karácsonyi reklámok üzenete nem csupán a költekezés, hanem a meghitt családi hangulatot is tükrözni próbálja. A család apraja-nagyja fa körül, ami alatt sorakoznak az ajándékok. Roskadásig megpakolták asztalt, amin minden sorakozik, mi szem-szájnak ingere és, ha ez mind nincs meg, nem lehet teljes a karácsony… Talán ez az a vonal, amin túl már minden inkább az ajándékok minőségéről és mennyiségéről, valamint a kötelező ünnepi ételek elfogyasztásáról és a lehetőleg legnagyobb, legcsicsásabb fenyőfa feldíszítéséről szól?

Azt a világot éljük, ahol kölcsön felvételére szorul az, akinek nincs lehetősége meghitté tenni a karácsonyt? Pedig a jelképes apróságok, a szerény ünnepi vacsora is boldog karácsonyt tud nyújtani a szeretteink körében. Mert jobb lenne nem elfelejteni, hogy a karácsony a szeretet ünnepe.

Hozzászólások