művészet

2019.12.10. 21:07

Restaurált oltárkép látható a szécsénkei templomban

Három jelenetet idéz fel Szent Márton életéből Takács István (1901–1985) oltárképe, amely néhány napja régi pompájában díszíti a szécsénkei templomot.

H. H.

Hulitka Róbert plébános tart misét az oltárkép előtt

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

Hevér Boglárka, a község polgármestere elmondta, a szentélyben eredetileg egy Szent Mártont ábrázoló olajfestmény volt, ezt váltotta a mezőkövesdi származású, főként a huszadik század második felében alkotó Takács István műve. A művész alkotásai az ország 290 templomában fellelhetőek, a legismertebb közülük az egri bazilika kupolafreskója. Nógrád megyében Becskén, Tereskén, Nézsán és Nógrádsápon is látható egy-egy oltárképe. A szécsénkei értéktár bizottság vezetője, Nagyné Hevér Katalin szervezésében október végén kirándultak Mezőkövesdre, ahol a Takács István Gyűjteményben tisztelegtek a templomfestő emléke előtt.

Hulitka Róbert plébános tart misét az oltárkép előtt
Fotó: T. D. / NMH

A restaurált kép a Pannóniában, a mai Szombathely váro­sában született, pogány katonából megtért személyiség életének három legfontosabb mozzanatát emeli ki. Balról látható, amikor a koldusnak adja harci köpönyegének egy részét. Ezt követően jelent meg álmában Jézus, a koldusnak adott köpenyben – ez a látomásbeli találkozás vezetett el végül Márton megkeresztelkedéséhez. A jobb oldalon látható az oltárképen egy liba is. A legenda szerint, amikor Tours püspökévé akarták kinevezni, ő nem találta önmagát méltónak erre a címre, és elmenekülve egy libaólban bujkált. A háziállatok hangos gágogása azonban elárulta, hol rejtőzik, rátaláltak és végül elfogadta új hivatását, ami kiemelkedő hittérítő munkával párosult.

Szent Márton kultusza a templom felépítése óta, azaz több mint száz éve jelentős a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában