körbekérdeztünk

2019.01.02. 19:53

Új év, új élet: mit várnak 2019-től az ismert nógrádiak?

Új év kezdődött. Fogadalmak, tervek, álmok időszaka ez, sokan határozzák el, hogy megválnak valamelyik rossz szokásuktól, életmódot váltanak, vagy belekezdenek valaminek a megvalósításába. Megkérdeztük megyénk néhány ismert emberét, hogy mit vár 2019-től, mik a tervei idén?

Munkatársainktól

Gáspár Bea szakácskönyvet ír

Ember Csaba, a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, a Balassagyarmati Dalegylet karnagya:

Ember Csaba a zeneoktatásért él

– Azt gondolom, nagyon szép év előtt állunk. Az év elején a Civitas Fortissima centenáriumi ünnepségen a város főterén egy új kezdeményezésre reményeim szerint több százan fogunk együtt énekelni. Kodály Zoltán A magyarokhoz című kánonját adjuk majd elő. Erre a rendezvényre minden énekelni szerető embert várunk. Jelent némi elfoglaltságot is, két–három hétvégi próba tartását tervezzük. Az optimizmusra is minden ok megvan. Reménykeltő, hogy 2018-ban elkészült az alapfokú művészeti oktatás nemzeti értéktára. Ennek tükrében még jobban látjuk, merre találhatunk új utakat a zenei oktatásban. Emellett nagy öröm, hogy a kormány másodszor is meghirdette a művészeti iskolák támogatását. Ennek részeként hárommilliárd forint értékben hangszereket vásárolhatnak az intézmények. Tervezek egy olyan konferenciát is, szintén központi támogatással, amin a teljes zenei oktatást áttekintjük. Nyáron ismét szervezünk muzsikustábort.

Sztancsik József

Sztancsik József, a Balassagyarmati Diák Szabadidős és Versenysport Egyesület szakmai vezetőedzője:

– Komoly reményekkel és célokkal indulunk az új évben, lesz min dolgozni és lesz miért szurkolni. Az egyesület új atlétikai és túramotoros szakosztállyal bővült 2018-ban, ezt a két vonalat szeretnénk kiteljesíteni. Persze a hagyományos szakosztályaink működésére is nagy gondot fordítunk. A triatlonosaink és bicikliseink újabb nagy túrára készülnek, szeretnénk végiglátogatni a testvértelepüléseket, ez egy nyolc-kilencezer kilométeres utat jelent. Megrendezzük a Hétpróbás Palóc nevű vetélkedőnket, szervezzük a triatlonversenyeket és lesz egy színvonalas országúti kerékpáros eseményünk is.

Borkó Edit békességre vágyik

Borkó Edit, a Balassagyarmati Városi Bölcsőde vezetője:

– Nőként számomra a szeretteim, a családom a legfontosabb, mindenekelőtt azt várom az új évtől, hogy velük minden rendben legyen. Szakmai téren a megkezdett utat szeretném folytatni. Az életemben három fő mértékadó szempont van, a szeretet, a békesség és az egészség. A szeretet a magánélet mellett a munkámban is főszerepet kap, hiszen kicsi gyermekekkel csak úgy lehet együtt dolgozni, ha szeretjük őket. A békesség szintén nagyon fontos a munkahelyünkön is, ezért vezetőként igyekszem egy harmonikus, békés légkört megteremteni. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a pincétől a padlásig megújult a bölcsődénk, gyönyörű környezetben végezhetjük a munkánkat. Nagy bizakodásra ad okot, hogy a családsegítő támogatások hatása jól érzékelhető a mi területünkön, a szükséges gyereklétszám biztosított intézményünkben, teljes kihasználtsággal működhetünk.

Girasek Károly, a Retsag.net portál főszerkesztője:

– Várakozásaim a közéletben és a kultúrában vannak. Azt remélem, hogy az emberek jobban figyelnek a tényekre, és az abból leszűrt következtetések alapján hoznak meg fontos döntéseket. Azt is remélem, hogy élnek szabadságukkal minden olyan esetben, ha élni lehet vele, és szükség van rá. Remélem továbbá, hogy a kultúra nyitottabb, befogadóbb, és közösségibb lehet 2019-ben. Új kezdeményezésekkel a jó hagyományok is tovább gazdagodnak, megerősödnek a helyi közösségek éppen úgy, mint a települések közötti közös gondolkodás, cselekvés. A kultúra nem kiszolgálója, hanem aktív alakítója lesz az emberek életének, a társadalomnak. Úgy gondolom, mindezek szükségesek ahhoz, hogy mindenki a saját életeben boldogabb és eredményesebb legyen.

Girasek Károly emberséget vár

Karaffa Gyula költő, író, a Börzsönyi Helikon folyóirat szerkesztője:

– Szeretném, ha a környezetemben élő emberek rájönnének arra, milyen fontos az, hogy megőrizzük, amit elértünk. Talán nagyobb munka fenntartani, mint elérni-építeni. Szeretném, ha a közösségek megmaradnának, fejlődnének a települések, ezzel együtt mindenki javára! Bízom abban, hogy 2019-ben az emberiség elér egy olyan tudatállapotba, amelyben rádöbben: a Föld mindenkié, és annak javait nem veheti el semmiféle világhatalom a másiktól. Így remélem a szegénység eltűnését a Földről! Személyes életemben kívánom, hogy a gyermekeim családalapítási tervei sikerüljenek és tisztességükért cserébe ugyanígy tisztességes javakat, megélhetést kapjanak. A Börzsönyi Helikonnak pedig sok-sok hű olvasót szeretnék.

Karaffa Gyula tisztességet remél

Szó Gellért cukrász:

– A kö­zelmúltban derült ki, hogy a párom babát vár, ami hatalmas öröm. Az már biztos, hogy a jövő évben inkább a család kerül majd az előtérbe. Természetesen emellett munkából sem lesz hiány. Évről évre azon dolgozom, hogy fejlesszem magamat, ez pedig jövőre sem lesz másként. Tavasztól szeretnénk a fagylaltok terén újítani, ősztől pedig a csokoládés termékeket fogjuk erősíteni. Arra törekszünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal készüljünk az emberek számára, így 2019-ben is.

Szó Gellért és párja babát vár
Fotó: MTI

Vészabó Noémi

– Januárban hozzákezdek új könyvem megírásához, ami szinte térképet, útmutatót ad az olvasónak az élet és a hétköznapok gondot okozó időszakaihoz. Mindannyian kerülünk olykor nehezen megérthető, vagy nehezen feldolgozható helyzetbe, legyen az párkapcsolati, munkahelyi, vagy magánéleti probléma. Ehhez kívánok segítséget nyújtani a festőművész, az író szemével. Dolgozom az ötödik hollóházi porcelán sorozatomon is. Ha belefér az időmbe, akkor elkezdek egy újabb festménysorozatot, amely maivá emeli a manierizmust: misztikus álomvilágot szeretnék ábrázolni a vásznon, amely elbűvöli és a csodák birodalmába emeli a nézőt. Emellett harmadszorra jelöltek Munkácsy Mihály-díjra. Boldog bizakodással és rengeteg ötlettel tekintek az új évre.

Vészabó Noémi tovább alkot

Gáspár Bea

– Több tervem is van a jövőre nézve. Először is folytatom a borvacsorás estéket, amelyeket kéthavonta szeretnék megrendezni. Ezen túlmenően szeretnék az interneten, vagy a televízión keresztül indítani egy olyan országjáró turnét, amelyben különféle ételek elevenednek majd fel a tradicionális roma gasztronómiából. Célom, hogy megmutassam az embereknek, hogy mit is jelent számunkra a hagyományos roma konyha. Ha pedig marad energiám, akkor egy szakácskönyvet is szeretnék írni. Ezenkívül nagyon fontos számomra, hogy a gyermekeimnek megfelelő hátteret biztosítsak.

Gáspár Bea szakácskönyvet ír

A nógrádi sportolókat is kifaggattuk, ők ebben a cikkben meséltek 2019-es terveikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában