gólyahír

2019.04.05. 20:00

Meghalt az ország legismertebb gólyája: elfoglalták Báró őrhalmi fészkét

Túlzás nélkül az ország egyik legismertebb fehér gólyája az Őrhalomban fészkelő Báró volt. Idén tavasszal nem érkezett meg, amint azt már szeptember óta sejteni lehetett, néhai Báróként él tovább az emlékezetünkben. Viszont a magas téglakéményre épült fészek, úgy tűnik, nem marad lakatlan!

Faragó Zoltán

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

A jeladóval ellátott fehér gólyák nagy része arról a településről kapta a nevét, ahol kibújt a tojásból, vagy valamilyen jellegzetességet vettek észre rajta a szakemberek. Azt, hogy a néhai Báró miért is lett Báró, Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei helyi csoportjának elnöke mondta el lapunknak. Eszerint az őrhalmi iskola kastély volt régen, a helyiek úgy emlegetik ma is, hogy „a báró és a báróné” lakott benne. Innen jött az ötlet, hogy a kéményén költő madár elegáns, főnemesi rangot és nevet kapjon.

Báró élete során a legkorábban érkező fehér gólyák közé tartozott, egyes években már február végén megérkezett az iskolai kazánház kéményére épített fészekbe – mondta Papp Ferenc. – Miután jeladót kapott, az is kiderült, hogy miért érkezik olyan korán. Csak Izraelig vonult, ott töltötte a telet, nem vállalta az akár Afrika déli részéig is vezető vándorutat. Sajnos, tavaly nem sokkal a sikeres vonulás után elvesztettük a kapcsolatot a jeladójával. Nem tudjuk, hogy mi történt, szeptember 9-ig arról a szeméttelepről, víztározótól és ligetből jöttek a jelek, ahol korábban is töltötte a teleket.

A szakember hozzátette: szeptember közepétől már csak a ligetből érkeztek a jelek, egy 50–60 méteres körzetből. Mivel a jeladójával korábban is volt gond, adatkimaradás, lehetnek rosszak az időjárási körülmények is, ezért egy darabig még élt a remény, hogy Báró nem pusztult el. Aztán a jelek elmaradtak… Mivel a készülék az utolsó napokban egy kicsit még mozgásban volt, arra lehet következtetni, hogy a tetemet valamilyen ragadozó, vagy dögevő húzgálta.

Új pár foglalta el az őrhalmi fészket
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Papp Ferenc kifejtette: ezek után már biztosra lehetett venni, hogy a tíz évesnél biztosan idősebb, tehát öreg madárnak számító Báró már nem tér haza többé az iskola kéményére. Március utolsó napjaiban azonban felbukkantak utódai, az új Báró és Báróné!

– Az új Bárót fióka korától ismerjük, ornitológia gyűrűt visel, a száma HEG9. A madár 2015-ben bújt ki a tojásból Ludányhalásziban, egy kései költésből – mondta a szakember. – A fiókákat még augusztus 19-én is a fészekben figyeltem meg, persze ekkor már röpképesek voltak, de elég rossz esélyekkel vágtak neki az őszi vándorútnak. Ennek ellenére 2015 telén Dél-Afrikában olvasták le HEG9 gyűrűjét, Ludányhalászitól légvonalban 8252 kilométerre! Azon a télen rajta kívül még két fióka került a megfigyelők lencséjébe, egy másikat szintén Dél-Afrikában, a harmadikat Szudánban látták. Az érdekesség kedvéért érdemes elmondani, hogy 2015-ben összesen 931 fiókát láttunk el gyűrűvel Magyarországon. HEG9 2017 júliusában egyszer már biztosan visszatért Nógrádba, ekkor még csak egy kajtár, – ivaréretlen fiatalokból álló, – csapat tagjakén sikerült azonosítani a Cserhátban, Kisbárkány közelében.

Papp Ferenc hozzátette: ugyancsak 2017-ben Őrhalomból jelezték, hogy a templom előtt új fészek építésébe fogott egy pár, de gyorsan otthagyták azt. Ettől függetlenül kihelyeztek ide egy fészektartó állványt, amin tavaly április 14-én jelent meg először egy gólyapár.

– A színes gyűrűs példány HEG9-es volt. Az első párzások is ezen a tartón történtek, viszont a madarak innen átköltöztek egy közeli transzformátorra. Ennek több áramszünet lett a következménye, amellett, hogy a gólyák is közvetlen életveszélyben voltak. Ezért aztán újabb költözés következett, a 22-es számú főút és az Ifjúság út sarkára. Ekkor már jelentősen belecsúszott a pár a késő tavaszba, így csak egy fiókájuk lett, de egy ifjú gólyapártól ez is szép eredmény!

A szakember hozzátette: idén már nagyobb „lakásba” költöznek, ahol remélhetően több fiókájuk lesz és idén már ők lesznek az új Báróék, Őrhalom következő madár uraságai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!