gyalogtúra

2019.01.24. 11:20

Túrával és futással idézték meg a kuruc kort Romhányban

A nyugat-nógrádi településtől elválaszthatatlan II. Rákóczi Ferenc és a kuruc–labanc küzdelmek kora. A vezérlő fejedelem 1710. január 22-én itt vívta a szabadságharc utolsó érdemleges csatáját, aminek többféle vívmány állít ma is emléket a nagyközségben.

Hegedűs Henrik

A téli gyalogtúra többek között érinti a Kastélyka-dűlő híres, közel háromszáz éves török mogyorófáját is

Forrás: Archiv fotó: NMH

Körbenéztünk, hogy az elmúlt egy évszázadban milyen módokon idézték meg Romhányban a Rákóczi-szellemiséget. Molnár Sándorné Bereczki-díjas, nyugalmazott tanárnő sietett segítségünkre.

– Mikszáth Kálmán, illetve báró Andreánszky István államtitkár a tereskei határban 1910-ben közösen állíttatott fel egy keresztet, ám ez rejtélyes módon elpusztult, így azt 1928-ban a helyi körorvos, dr. Szuchovszky Sándor kezdeményezésére pótolták, ahová a Romhányi Iparosok és Kereskedők Köre a két világháború között többször szervezett zarándoklatot – mondta a lokálpatrióta hölgy.

A téli gyalogtúra többek között érinti a Kastélyka-dűlő híres, közel háromszáz éves török mogyorófáját is
Archív fotó: NMH

– A csata egyik színhelyén, a faluhoz közel eső magaslaton, a Vérhegyen még az 1920-as években mezőgazdasági munkák közben egy puska került elő a földből, itt 1924-ben állítottak fel kőkeresztet.

A Szátok felőli faluvégen található, Magos (Munk) Dezső balassagyarmati építész által tervezett turulos kőoszlop felavatási ünnepségét 1932. október 9-én tartották, amelyen maga a miniszterelnök, Gömbös Gyula is beszédet mondott.

– 1945 után a Rákóczi-kultusz háttérbe szorult, bár a turulemlékműnek nem esett bántódása – folytatta Molnárné.

– A 60-as 70-es években egy helyi kutató, id. Zagyvai Sándor foglalkozott a témával és az általános iskolában is voltak rendezvények, de a hatalom által tartott megemlékezésekről nincs tudomásunk.

A „tűz” igazából 2003-tól, a szabadságharc kirobbanásának háromszázadik évfordulójától élesztődött fel, és lobog most már nagy lánggal. Minden esztendőben, január 22-höz kapcsolódva emlékezik hivatalosan az önkormányzat és 2004-től kezdve átadják a romhányi születésű gyümölcsnemesítő szakemberről, Bereczki Mátéról elnevezett kitüntetésgyűrűt, amit a község érdekében végzett kimagasló tevékenységért érdemelhető ki.

A lengyel testvértelepülés, Lutomiersk küldöttsége minden látogatása idején koszorúz a turulnál, nemrégiben pedig a temetődombon fákat ültettek, illetve futás és bakancsos túra is szerveződik minden esztendőben.

A téli gyalogtúra többek között érinti a Kastélyka-dűlő híres, közel háromszáz éves török mogyorófáját is

A legendás fa

A Romhány déli szélén lévő, terebélyes mogyorófa is vonzza a turistákat. A legenda szerint II. Rákóczi Ferenc innen irányította a hadműveleteket, ami azonban kevésbé valószínű, hiszen hiába matuzsálemi korú a húsz méter magasra nőtt élőlény, kizárt, hogy háromszáz éves lenne. Más változat szerint a magokat rodostói száműzetésből küldte haza a fejedelem, hogy az utolsó ütközete helyszínén ültessék el. Ez már sokkal inkább közelíthet a valósághoz, de tény, hogy a csata idején ezen az állásponton, vagy annak közelében szemlélhette Rákóczi, miként alakul a küzdelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában