Ünnepség

2019.01.25. 20:31

Tragikus pillanatok és boldog évek 97 évbe sűrítve: Isten éltessen, Salgótarján!

Idén 97 éve, hogy megtartották a Salgótarjánt várossá formáló ülést dr. Förster Kálmán, az első polgármester vezetésével.

Veres Edina

Majd’ egy évszázaddal később e történelmi pillanat színhelye, a Kohász Művelődési Központ előtt gyűltek össze a lakosok, hogy részt vegyenek Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából megrendezett programsorozat koszorúzási ünnepségén.

A rendezvényt – a Bányász-Kohász Fúvószenekar jóvoltából – a Himnusz, valamint Kántor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház művészének előadása nyitotta meg. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere elmondta: a város történelme – csakúgy, mint Magyarországé – tragikus pillanatok és boldog évek váltakozásából tevődik össze.

 

– Az acélgyári leventék síbalesete, a katonák eleste a Don-kanyarnál vagy az ’56-os sortűz mind vérző sebek városunk szívén. Ezek emlékét ma is őrizzük, ám minden szomorú pillanatra még több szép emlék jut. Gazdasági fejlődés, kulturális- és sportsikerek, valamint nem utolsósorban személyes élmények, hiszen ez a város mindannyiunk otthona, amelyhez jobban kötődünk, mint azt sokszor gondolnánk – mondta az alpolgármester.

Ismertette Salgótarján modern kori történetének fontosabb állomásait, így a szénbányák és a rájuk épülő iparágak megjelenését, amelyek következtében a település népessége ugrásszerű növekedésnek indult, és 1922-ben megkapta előbb a városi, majd később a megyeszékhelyi rangot.

Huszár Máté kitért arra is, hogy a 80-as évek második felében a szovjet típusú gazdasági lendület kifulladt, ezért a város fejlődése fenntarthatatlanná vált.

Úgy fogalmazott: a rendszerváltás óta minden önkormányzat azon fáradozott, hogy Salgótarján talpra álljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!