Értékelés

2019.01.20. 11:30

Töretlen a fejlődés Nyugat-Nógrádban

Immár hagyományosnak számító januári rendezvény Balassagyarmaton, hogy Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője értékeli a mögöttünk hagyott évet. A képviselő a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány felkérésére tizenegyedik alkalommal beszélt Nyugat-Nógrád helyzetéről és azokról a tervekről, amelyek 2019-ben meghatározhatják a régióért tenni akarók munkáját és feladatainak irányát.

Sziládi Krisztina

Balla Mihály telt ház előtt tartotta szokásos évértékelő beszédét Balassagyarmaton

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Ádám György nyitotta meg az estet, beszédében hangsúlyozta, hogy a jogaink ismerete mellett fontos, hogy mindenki tisztában legyen a kötelességeivel is, hiszen csak így tudjuk erősíteni, szebbé tenni a minket körülvevő világot.

Ezután megköszönte az alapítvány leköszönő elnökének, dr. Czimbalmos Istvánnak eddigi munkáját.

Balla Mihály évértékelő beszéde elején rávilágított, hogy az elmúlt évek munkája, gazdasági fejlődése, önkormányzati és intézményi fejlesztései egyre eredményesebbé teszik ezt a vidéket. Nyugat-Nógrád 84 településéből szinte mindegyiknek sikerült valamilyen helyi fejlesztést megvalósítania az elmúlt években.

A térség gazdasági helyzetét illetően kifejtette, hogy továbbra is kiemelt cél a munkahelyteremtés. Nyugat-Nógrád a megye gazdasági motorja. A megyei átlagot meghaladva, a munkanélküliségi és foglalkoztatási mutatók közelítenek az országos szinthez.

A balassagyarmati és rétsági térségek vállalkozásai adják a megye exportképességének 64 százalékát. Egyre nagyobb hozzáadott érték és innováció jellemzi a térség ipari termelését. Ráadásul itt a legintenzívebb a bérek erősödése a megyében, részben a munkaerő megtartása érdekében. Több cég is komoly modernizációs fejlesztést hajtott végre.

Balla Mihály telt ház előtt tartotta szokásos évértékelő beszédét Balassagyarmaton
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

A képviselő kiemelte a napelemparkokat: több településen indult el ezek építése, Balassagyarmat, Szügy térségében, de nagy az érdeklődés Szécsény térsége iránt is. Ráadásul sok településen valósult meg energetikai fejlesztés. A következő években Balassagyarmaton és a környező településeken annyi napenergia termelte áramot állítanak majd elő, mint a térség fogyasztása, így ez a legzöldebb térség a régióban.

Kiemelte annak fontosságát, hogy a nagy beruházások mellett egyre több közepes vállalkozás tudott belevágni a fejlesztésekbe, valamint megemlítette a kiskereskedelem erősödését is. Mint mondta, Nógrád megyében másik kiemelkedő gazdasági növekedést erősítő ágazat az építőipar, ami tavaly mintegy 25 százalékkal nőtt, azon belül javult a foglalkoztatottság is.

A vidékfejlesztési beruházások mellett megemlített két jelentős turisztikai fejlesztést: az Ipoly vízi túraútvonal kialakítását és a Vanyarcon épülő lovas komplexumot.

2019-ben elindult a Magyar Falu Program, amely kifejezetten az ötezer fő alatti települések fejlesztési, népességmegtartó programja.

Már az első évben is mintegy 150 milliárd forintnyi fejlesztési keret áll majd rendelkezésre teljes egészében nemzeti, hazai forrásokból. A fejlesztési irányok a következők: útburkolatok felújítása, önkormányzati szolgálati lakás kialakítása, bölcsőde, óvoda, orvosi rendelők fejlesztése, temetőfejlesztés, eszközfejlesztés közterület karbantartására, falubusz, falugondnoki program, helyi közösségi terek fejlesztése, okospontok kialakítása. Balla Mihály beszédében rávilágított, hogy a térség központja, Balassagyarmat történelmi fejlődésen megy keresztül, a megye gazdasági központjává vált.

A szimbolikus történelmi igazságtétel érdekében ezért kezdeményezni fogja, hogy emléktörvényben állítsanak emléket a történelmi megyeszékhelyeknek. A tizenkét egykori megyeszékhely város között Balassagyarmatnak is.

Ehhez kapcsolódóan Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere kifejtette: a város vezetése egy élhető és szerethető Balassagyarmatért dolgozik, mely az évek óta zajló beruházásoknak köszönhetően Nógrád legfejlettebb és legélhetőbb városa lett. Az elkövetkező másfél évben újabb 10 milliárd forintos fejlesztés várható, ami történelmi változást hoz majd a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!