Vöröskereszt

2018.11.16. 20:00

Több mint húsz képzett baleseti imitátor vehette át oklevelét a Medves Hotelben

Baleseti szimulációs képzést tartott szűkebb hazánk fiataljai számára a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete a salgótarjáni Medves Hotelben. Négy napon át élethűen megrendezett helyzetekben kellett helytállniuk a segélynyújtóknak.

Gerhát Karina

A válsághelyzeti gyakorlatokhoz elengedhetetlen az imitátorok alkalmazása – kiképezték az utánpótlást, Fotó: NMH

– A leghatékonyabban baleseti szimulációval oktatható a segélynyújtás. A közrendvédelmi szervek – a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat –, illetve a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya által több éve visszatérően szervezett válsághelyzeti gyakorlatokhoz elengedhetetlen az imitátorok alkalmazása. Ezt a vöröskereszt biztosítja tagjai, önkéntesei által. A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete hosszú ideje kapcsolatot ápol a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziummal, a Táncsics Mihály szakközépiskolával, valamint a Kanizsai Dorottya egészségügyi szakközépiskolával is. Ezek az intézmények segítik az ifjú vöröskeresztes önkéntesek elsősegélynyújtásis és a baleset-szimulációs felkészítését – mondta Szilágyi Leonóra.

Ajánlott a képzés

Magánéletünkben és munkahelyünkön is előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, balesetek, rosszullétek. Gyakran perceken múlik a bajba jutott élete. A sérült egyedül a segítségre számíthat. Az elsősegélynyújtó begyakorlott készség szintjén alkalmazott sémák alapján életben, megmenthető állapotban tudja tartani az arra rászorulót. A képzések szituációs feladatai során a résztvevők – alacsony létszámú csoportokban – az elsajátított ismeretek segítségével olyan problémákat, baleseti szituációkat oldanak meg, amelyekkel bárhol találkozhatnak.

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója hozzátette: 2017 óta a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert szakközépiskola a megyei Vöröskereszt bázisikolájává vált. Az oktatási intézmény tanárelnöke, Herédi Sándor elkötelezett híve az elsősegélynyújtás népszerűsítésének, képzett imitátor, aki diákjaival is segít abban, hogy a nógrádi szervezet megyeszerte jelen lehessen a különböző válsághelyzeti gyakorlatokon elsősegélynyújtóként és imitátorként egyaránt.

– A nógrádi tanulók között országos versenyeken képzett és a megmérettetéseken rendszeresen résztvevő imitátorok vannak. Jó részük a középiskolai tanulmányai befejeztével nem tér vissza megyénkbe segíteni a következő fiatal generációt, átadni tudását, tapasztalatait. Éppen ezért négy napon keresztül utánpótlás-nevelést szerveztünk, ahol 21 diák vehette át oklevelét, mint képzett imitátor. Mostantól a rendvédelmi szervek, illetve a vöröskereszt szolgálatában segítik majd az élethű krízishelyzetek gyakorlati feladatainak megoldását – hangsúlyozta Szilágyi Leonóra.

A válsághelyzeti gyakorlatokhoz elengedhetetlen az imitátorok alkalmazása – kiképezték az utánpótlást, Fotó: NMH

A rendezvény a Magyar Vöröskereszt szervezésében, a Nógrád Ifjúságáért Gyermek és Ifjúsági Alapítvány jelentős támogatásával jöhetett létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!