alakuló ülés

2019.11.22. 13:45

Több fejlesztést is tervez Szalmatercs új testülete

Szentes Dezső 16 év polgármesterség után, kihagyva a legutóbbi ciklust, a nyáron úgy döntött, ismét jelölteti magát. Az októberi helyhatósági választáson magas arányban kapott bizalmat Szalmatercs polgáraitól. Az elkövetkező öt évre megválasztott négy képviselő és a polgármester célja, hogy a falu tovább fejlődjön. A képviselő-testület két tagja új, kettő pedig komoly tapasztalatokkal rendelkező nagy múltú önkormányzati tag.

Szenográdi Ferenc

Szentes Dezső elmondta, legfontosabb feladatuk most a kátyús utak rendbetétele A szerző felvétele

A testület megtartotta alakuló ülését, elkészítették a ciklus programját. A legfontosabbnak tartják, hogy Szalmatercs továbbra is nyugodt, békés település legyen. Azon fognak fáradozni, hogy tovább javuljon az ott élők komfortérzete.

Szentes Dezső elmondta: egyik legfontosabb feladatuk a kátyús, rossz állapotban lévő belterületi utak felújítása. Ezt nagyrészt a Magyar Falu Program keretében, pályázati úton szeretnék megvalósítani. Ami a pályázatokat illeti, a polgármester úgy vélekedett, hogy élni fognak minden olyan pályázati kiírással, ami a településüket érinti.

Szalmatercs kis község, kevés a saját bevétele, fejleszteni, felújítani jórészt csak pályázati pénzből tudnak. A helyi óvodások jelenleg a szomszédos Karancsságra járnak óvodába. A gyermekeket reggel menetrend szerinti járattal viszik az óvodába, délután az önkormányzat kisbusza hozza őket haza. Ezért a testület tervezi, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő épületet óvodai célokra alakítják át a településen, így a gyerekek utaztatásának kiküszöbölésével csökkenhetnek a családok terhei.

Szentes Dezső elmondta, legfontosabb feladatuk most a kátyús utak rendbetétele A szerző felvétele

A községnek van egy felújított, a közelmúltban kibővített művelődési háza, ahol a könyvtár is helyet kapott. A falu vezetőjének minden vágya, hogy mielőbb napelemek kerüljenek a tetőszerkezetre, így jelentősen csökkenteni tudják majd a ház energiafelhasználását. Azonban ezt a beruházást is csak pályázat útján tudják megvalósítani. Hasonló az elképzelésük a most átadásra került orvosi rendelővel is.

Szentes Dezső azt is elmondta, hogy ismeretei szerint 2020-tól a településeknek kulturális menedzsert kell foglalkoztatniuk. Jelenleg Badari Ferenc, mint közfoglalkoztatott vezeti a művelődési házat és a könyvtárat, amiről a polgármester elismerően szólt. Munkájával elégedettek, továbbra is őt szeretnék alkalmazni. Szükségessé vált továbbá a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének felújítása is, ami szintén a tervek között szerepel.

A község vezetője fontosnak tartja a faluközpont továbbfejlesztését. Szentes Dezső idejében valóra vált a lakosság hosszú évtizedes vágya, a falu központjában kialakításra került a templom, amelyet 2006-ban szenteltek fel. A szalmatercsiek jogosan nevezik az épületet a község gyöngyszemének. Szentes Dezső úgy fogalmazott, hogy csak az elismerés hangján tud szólni elődjéről és a korábbi képviselő-testületről: továbbfejlesztették a falu központját és nevükhöz fűződik a most átadásra került orvosi rendelő. Megtörtént a hivatal udvarának, előterének térkövezése és folyamatban van a piactér kialakítása. Mindent megtettek annak érdekében, hogy szépüljön, gyarapodjon a falu.

– Terveink között szerepel a faluközpont további szépítése. A kultúrházzal szemben lévő téren zöld övezetet szeretnénk kialakítani. Célunk, hogy minél több zöld területe legyen a falunak. Ami a civil szervezeteket illeti, a polgármester megítélése szerint jól működik a tűzoltó egyesületük. Ami a polgárőrséget illeti, ahogy Szentes Dezső fogalmazott, „azt fel kell ébreszteni”. Elismerően szólt a havi rendszerességgel összejövetelt tartó, Adorján Béláné vezette nyugdíjasklubról. Mindent megteszünk azért, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat Szalmatercsen, és ne kívánkozzanak el innen – fogalmazott a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában