ecsetet ragadtak

2019.05.14. 07:00

Tizenegy intézmény több mint negyven tanulója bizonyította tehetségét Somoskőújfalun

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola és a Hibó Tamás Művészeti Iskola idén harmadik alkalommal hívta életre festészeti versenyét, amelyen 11 intézmény több mint negyven diákja ragadott ecsetet.

P. K.

Versenyre festettek, közös kalandokat örökítettek meg

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Földi Gergely, a Váczi intézményvezető-helyettese – aki maga is festőművész – elmondta: három évvel ezelőtt a két iskola abból a célból rendezte meg a versenyt, hogy közös erővel népszerűsítsék a festészetet a fiatalok körében.

Inspirált a táj

A diákok műveit két kategóriában – 5–6. osztály és 7–8. osztály – egy neves szakmai zsűri értékelte. A bírák között foglalt helyett Földi Péter Kossuth-díjas magyar festő, Balázs Alfréd füleki festőművész és Burgundi Diána múzeumi kurátor, akik szerint az alkotásokon egyértelműen látszott: a somosi atmoszféra inspirálóan hatott minden „kis Picassóra”. Csoportonként a három legjobb festő jutalomban részesült, de két különdíj is gazdára talált.

– Az ötlet alapját képezte, hogy az általános iskolások és a középiskolások többnyire csak rajzversenyeken tudják kibontakoztatni művészetüket. A festészet továbbá háttérbe szorul a mindennapokban, s a nappali oktatásban is kevésbé jut idő az alkotásra – tette hozzá.

A diákok a megmérettetés első fordulójára digitális formában küldték be festményeiket, majd a legjobbnak ítélt alkotások gazdái innen jutottak tovább a megyei döntőbe.

– Minden évben más-más környezetben alkothatnak a felső tagozatosok, így idén a Somosi Környezetnevelési Központ Életmód Tanösvény nyújtott kellő motivációt a szabadban festéshez. A verseny az alkotás mellett jó alkalmat teremtett a szórakozásra és a szép élmények megélésére is – emelte ki a festőművész.

Versenyre festettek, közös kalandokat örökítettek meg
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

A gyerekeknek a szervezők eszközöket és anyagokat biztosítottak ahhoz, hogy a közös kalandok látványos illusztrációit megörökíthessék a papíron. A megyei diákok mellett érkeztek festőpalánták Gyöngyösről és Ragyolcról is.

Földi Gergely azt is elárulta, hogy jövőre új helyszínen, de még több Felvidéken működő és magyar anyanyelvű iskolát szeretnének bevonni a közös festésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!