múltidéző

2019.02.14. 10:20

Titokban eskette meg a szerelmeseket Szent Bálint

Február 14-e mára már hazánkban is, – mint Amerikából importált ünnep – a szerelmesek napjaként közismert, de az már kevéssé tudott, hogy miért is.

V. O.

Bálint püspök szobra Terniben

Forrás: Shutterstock

Pedig Szent Bálint püspök és vértanú az egész keresztény világban ismert, mint a szerelmesek védőszentje, a mai nap az ő liturgikus emléknapja is.

A története szerint ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt megesketett. Egy másik elbeszélés arról tanúskodik, hogy titokban eskette meg a szerelmespárokat, ami azért volt különleges, mert a törvény abban az időben tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést.

Bálint püspök szobra Terniben

Már Terni püspöke volt, amikor egy Kratón nevű pogány filozófus elhívta Rómába, hogy bénulásban szenvedő fiát gyógyítsa meg. Miután ezt megtette, Kratón megtért egész családjával és tanítványaival együtt. Amikor erről értesítették a város prefektusát, Bálintot börtönbe vetette, később pedig halálra ítélte.

Tisztelete elsősorban a Német-római Birodalomban és az Osztrák Hercegségben terjedt eleinte. Magyarországon napjához sok-sok, vidékenként eltérő népszokás kapcsolódott régebben.

Terni városa, ahol Bálint püspök ereklyéi találhatók, minden év február 14-én fogadja az oda zarándokoló szerelmespárokat, akik jegyességüket Isten adományaként akarják megélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!