Nógrád megye

2019.05.05. 07:00

55 tonna hulladékot vitt el az utak mellől a Közút

Évről évre egyre nagyobb problémát okoz az illegális szeméthegyek megszüntetése hazánkban: a szakemberek munkája folyamatos szélmalomharcot jelent a szemetelőkkel szemben. Nógrád megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly közel 16 millió forintot fordított szemétszedéssel kapcsolatos tevékenységre, és 55 tonna hulladékot szállítottak el az utak mellől.

Palchuber Kinga

A hulladékhegyek felszámolásában önkéntesek segítségére is számít a közútkezelő Archív fotó: H. M.

Forrás: N.M.H.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. a szemétszedési tevékenysége során évente mintegy 12 ezer 500 tonna hulladékot gyűjt össze országos szinten. Megyénkben a társaság tavaly közel 16 millió forintot fordított hulladékszedéssel kapcsolatos munkákra, amelyek eredményeként 55 tonna szemetet szállítottak el az utak mellől. Idén a balassagyarmati és a salgótarjáni mérnökségek munkatársain kívül 17 közfoglalkoztatott is folyamatosan végzi a közutak menti szemétgyűjtési munkákat.

Fotókon is feltárul a probléma

A kishartyáni Csörgő Balázs Szemétország címmel indított kezdeményezést a közösségi oldalán. Munkájából adódóan autókat fényképez, nemrég Bicske közelében járt, amikor szemet szúrt neki egy hatalmas szeméthalom az út szélén. A látványt egy internetre feltöltött fotóval is megörökítette, amelyen a gépjármű, az út és a hulladékkupac is jól kivehető. Ezzel a poszttal kívánta felhívni az emberek figyelmét az illegális szemetelésre. – Az utak sokszor olyanok, mintha egy lomtalanítás és egy szeméttelep keverékei lennének. Közösen kell fellépnünk a probléma ellen: a közösség ereje sokszor pozitív hatású – mondta Csörgő Balázs, aki arra ösztönzi az embereket, hogy hasonló fotókat osszanak meg az interneten #szemétország megjelöléssel.

– Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben kihelyezett – az utazás során képződő hulladék gyűjtésére szolgáló – konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket és háztartási hulladékot. Emellett sok erdőszélen, természetvédelmi területen találnak a szakemberek sittet, elektronikai szemetet, de akár veszélyes hulladékokat és állati tetemet is – mondta Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette: a hulladékok összegyűjtése és elszállítása nemcsak nagy anyagi terhet jelent a cég számára, hanem más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is fordíthatna. A társaság a tavalyi évhez képest idén közel a kétszeresére – mintegy másfél milliárd forintra növeli – a szemétgyűjtési munkákhoz kapcsolódó forrásfelhasználását, amelyből akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását, vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani. A megnövelt keret lehetőséget biztosít, hogy bővítsék a hulladékgyűjtők kapacitását és további hulladékgyűjtő zsákokat, tiltótáblákat, valamint kamerákat helyezzenek ki a pihenőhelyekre. Ezenfelül a közfoglalkoztatási programban részt vevő mintegy ezer munkavállaló feladatának nagy részét is az út menti területek tisztítása fogja jelenteni.

A Magyar Közút április 29-én, hétfőn újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját is Jobb, ha el se dobod! címmel. A országos szemétgyűjtési akciót korábban már kilenc alkalommal hirdették meg: legutóbb 2013-ban, amikor közel ötvenezer fő csatlakozott a mozgalomhoz és több ezer köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze.

A hulladékhegyek felszámolásában önkéntesek segítségére is számít a közútkezelő Archív fotó: H. M.

– Célunk, hogy a szemétgyűjtési kezdeményezésekkel egy érezhető szemléletváltást érjünk el a közlekedőknél. Azok, akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet nemcsak szabálysértést követnek el és az útesztétikát rombolják, hanem más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor. A kommunikációs osztályvezető hozzátette: minden csatlakozó számára térítésmentesen kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosítanak, valamint gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Jelenleg szabálysértésnek minősül az illegális hulladéklerakás, ám az elkövetőket nehéz utolérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!