Önkéntesek munkája

2019.02.04. 11:26

Társadalmi igények hívják életre a civil szervezeteket

A Civil Parlament 1997-ben február elsejét jelölte meg a civilek napjának. Hazánkban mintegy 61 ezer civil szervezet működik, céljuk a társadalom, a közösségek szolgálata, az állami, önkormányzati feladatok segítése.

Gerhát Karina

Számtalan segítő tevékenységet látnak el a civil szervezetek önkéntesei. Képünkön a csecsemőgondozás elsajátításáról tartanak előadást

Forrás: Shutterstock

A civil kezdeményezéseket általában valamilyen igény hívja életre, valamiféle hiányzó dologra reagálnak az emberek. Nógrád megyében mintegy 1800 civil szervezet van bejegyezve, ebből megyeszékhelyünk közel 400-at birtokol. Salgótarjánban közülük mintegy 200-250 működik aktívan – tudtuk meg Vadasi Zsuzsannától.

A Nógrád Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője hozzátette: a civil szervezeteknek két alaptípusuk van, az egyesület és az alapítvány.

Számtalan segítő tevékenységet látnak el a civil szervezetek önkéntesei. Képünkön a csecsemőgondozás elsajátításáról tartanak előadást
Fotó: Shutterstock

Az utóbbi indulásához megyénkben 100–150 ezer forint alaptőke szükséges. Ehhez egy ember is elég, aki létrehozza, majd kinevez hozzá egy kezelő szervezetet. Ez azt a célt szolgálja, hogy a befektetett összeget jól használják fel, azonban, ha nagyobb a lendület, többen szeretnének egy közös ügy érdekében dolgozni, de nem rendelkeznek megfelelő tőkével, szóba jöhet az egyesület létrehozása is. Ehhez minimum tíz ember szükséges, akik közösen kitalálnak egy nevet, a székhelyüket, illetve további fontos dolgokban együtt döntenek.

Nógrád megyében A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány látja el a civil információs feladatokat, amelynek keretében díjmentes szolgáltatásokat nyújt a civil szervezeteknek. A civil nap keretében idén először az ország összes megyeszékhelyén valamiféle közös megmozdulásra kerül sor a Civil Információs Centrumok koordinálásával.

Salgótarjánban A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány tavaly nyáron állította fel a palacsintakígyó méretrekordját, amit később megdöntöttek. Ezért ma megpróbálják visszaszerezni a rekordot a salgótarjáni Fő téren. A nap folyamán délelőtt iskolai előadások keretében népszerűsítik a civil munkát, a társadalomban egyre nagyobb szerephez jutó önkéntességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!