figyelemfelhívás

2019.11.04. 16:45

Támadnak a csaló házalók: ezt tegye, ha megkörnyékezik

A trükkös csalók és tolvajok időről időre visszatérnek: legutóbb egy paplan garnitúrával házaló férfi, korábban pedig egy magukat gázszerelőnek kiadó páros csalt ki több száz ezer forintot gyanútlan, idős korú áldozataikból. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint ezek az esetek óvatossággal és fokozott körültekintéssel gyakran megelőzhetőek lennének.

Sz. R.

Fotó: Shutterstock

A bűnmegelőzési szakemberek rendszeresen felhívják a Nógrád megyei lakosság figyelmét, hogy legyenek kellően óvatosak az idegenekkel szemben, mégis időről-időre előfordul, hogy csalás áldozatává válnak. A városok társasházaiban és a vidéki falvak családi házaiban lakókat egyaránt megkereshetik valamilyen terméket, vagy szolgáltatást kínáló emberek.

Mind vásárlás, mind pedig egy karbantartási szolgáltatás esetén kényelmesnek tűnhet a lehetőség, de számos veszélyt hordoz magában. Az ember idősebb korára általában kevésbé szemfüles, ezért lehetséges, hogy könnyebben és gyorsabban a bizalmába fogad akár vadidegeneket is. Sajnos a csalók ezt jól tudják, így képesek behálózni gyanútlan nyugdíjas áldozataikat.

Nemrégiben több száz ezer forint értékben károsítottak meg egy idős, salgótarjáni asszonyt. A házaló csaló egy hat részes paplangarnitúra megvásárlására beszélte rá a sértettet. A 24 éves férfi az időskorú nőt esetenként a város egyik bankjába is elkísérte, ahol együtt vették fel a pénzt a paplanok árának megfizetésére.

Idén márciusban a Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat egy 57 éves és egy 31 éves miskolci férfival szemben, akik magukat gázszerelőnek kiadva több, ugyancsak idős személytől csaltak ki pénzt. Miután az idős emberek lakásába bejutottak, a gázkonvektorok felületes megtekintését követően közölték a tulajdonossal, hogy azok életveszélyesek, akár fel is robbanhatnak, így azok megjavítása elengedhetetlenül szükséges. A javítás költségeit alkalmanként 44 000 – 76 000 forint közötti összegben jelölték meg, melynek felét előlegként a helyszínen kellett kifizetnie a sértetteknek.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádiratában a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, a sértettek kárának megtérítésére és a több mint 260 000 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezésüket indítványozta.

Mutatjuk, mit ajánl a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogyan kerülhetjük el, hogy csalás áldozatai legyünk:

  • Ne engedjük be otthonunkba házaló ügynököket, árusokat. Ha nem mi kértük a szolgáltatást, legyünk körültekintők, és mielőtt megrendelnénk, tájékozódjunk a szolgáltatásra jellemző árakkal és az adott szolgáltatóval kapcsolatban.
  • Ha valamilyen okból idegeneket kell beengednünk a lakásába, ne hagyjuk őket egyedül rövid időre sem. Az ilyen helyzet gyakran csupán fedőcselekmény, és a látogató célja valójában az értékeink feltérképezése, vagy eltulajdonítása.
  • Ha igénybe kívánjuk venni a szolgáltatást, kérjünk ingyenes árajánlatot és elérhetőséget a szolgáltatótól. Kizárólag abban az esetben fizessük ki a szolgáltatást, ha a megbeszéltek szerint történt a kivitelezés.
  • Minden vásárlásnál, és a szolgáltatás kifizetésénél is kérjünk számlát. Ha az eladó nem tud számlát adni az áruról, akár az is előfordulhat, hogy az bűncselekményből származik.
  • Ne feledjük, számla nélkül nem tudjuk érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeit, jogait!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában