hagyományőrzés

2019.03.26. 11:04

Tájházat kap a mátrakeresztesi fakanalasság

Az egyik leghíresebb nógrá­dikum a fakanál, amelynek készítése napjainkra hagyománnyá vált.

T.-N. O.

Mátrakeresztes, 1962: készül a fakanálMTI-Fotó: Mező Sándor

A mátrakeresztesi termékek az egész országba eljutnak. A fakanálkészítés a településrészen hosszú múltra tekint vissza, hiszen már a falu alapításakor is kézművességből keresték meg a lakók a mindennapi betevőt. A termékek gyártása pedig a mai napig zajlik, de most már nem kézzel, hanem gépekkel dolgoznak a szakemberek.

Mátrakeresztes, 1962: készül a fakanálMTI-Fotó: Mező Sándor

A helyieknek pedig régi álmuk, hogy a településen létesüljön egy fakanálmúzeum, valamint egy tájház. Most az önkormányzat ezt a régi vágyat valóra váltja, ugyanis a közelmúltban tartott képviselő-testületi ülésen úgy határoztak a városvezetők, hogy támogatják ezt a beruházást. Ezáltal az önkormányzat megvásárol egy régi, hagyományos parasztházat a faluban, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a fakanálkészítés rejtelmeibe és történetébe. Az épület a Tóthegyes úton található, az önkormányzat az előterjesztés szerint hatmillió forintért vásárolja majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!