Nógrád megye

2018.09.11. 10:19

Táborokkal, kiállításokkal és szakmai konferenciákkal erősítik a kapcsolatokat

Az évnek az egyharmada még hátra van, de a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete, amelynek székhelye Kazár, elmondhatja, hogy az esztendő eddig eredményekben, sikerekben gazdagon telt el a részükről.

Szenográdi Ferenc

 

A Nógrád megyei kézművesek a Mesterségek Ünnepén is tiszteletüket tették. Fotók: Ladóczki Balázs/NMH

Török János, aki megalakulásuk óta 15 éve áll az egyesület élén, lapunknak elmondta, hogy a nyár folyamán több tábort is szerveztek. Tarnamérán tartották meg a II. Nemzetközi Kézműves Nyári Táborukat, amelyen részt vettek a füleki Mocsári Lajos Magyar Tannyelvű Alapiskola diákjai, valamint Pro Futuro Polgári Társulás Motolla Kézműves Körének tagjai. Az egyesület elnöke örömmel újságolta, hogy EFOP pályázati rendszer, amelyet a Népművészeti Egyesületek, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Művelődési Intézet valósít meg, tagjai közé kerültek. A Magyar Művészek Akadémia támogatásával valósították meg a Generációk együtt munkálkodása című táborukat, amelyen a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium csipkekészítő diákjai vettek részt, Vajda Béláné szakkörvezetővel. Felvidéken, Várhosszúréten a kézművestáborban, Szlovákiában élő hetven magyar ajkú gyermek táborozott a szervezésükben, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósítottak meg.

Hazai és külföldi szakemberekkel dolgoznak, pályázatokat nyernek

Az egyesület 2018-ban tizennegyedik alkalommal vett részt a Budán megrendezett Mesterségek Ünnepén, ahol megkapták az Év Műhelye díjat. Büszkélkedhet a szervezet a nemzetközi hálózat együttműködésével. A lengyelországi Bobowa, Krakkó, a szlovákiai Rozsnyó csipkekészítőivel közösen készítették el azt az alkotást, amelyet bemutattak a csipkekészítők hollandiai és belgiumi világkiállításán. Természetesen ezzel nagyon komoly sikert arattak.

 

A szakemberek kitelepülnek a falvakba is.

 

Ami a pályázatokat illeti, eredményes volt számukra a 2018-as év eddigi időszaka. Mint azt Török Jánostól megtudtuk, összesen 3,5 millió forint nyert az egyesület különböző feladatok megvalósítására.

Sikeres pályázatuknak köszönhetően 2020-ig kézműves-foglalkozásokat tartanak Palotás községben. Az egyesület tagjai számos településen, Szécsényben és Érsekvadkerten is megfordultak már. Mint mondják, ezek a falusi rendezvények kifejezetten hasznosak, hiszen a helyiek örülnek a lehetőségnek, ők pedig sok új információval gazdagodnak, de az sem ritka, hogy a helyi idősek mutatnak valamilyen új technikát.

Színes a szakmai palettájuk a 2018-as év eddig eltelt időszakában. A híd, amely minket összeköt, a csipkéről szól, a csipkekészítők indítványozására alakult meg. A partnerségi kapcsolatok hazai és nemzetközi csipkekészítők a tagjai. A júliusi rendezvényükön társadalmi, gazdasági szervezetek vezetői, polgármesterek és csipkekészítők voltak jelen. A XIII. Nemzetközi Csipkekonferencia és Kiállításon – amelynek Kazár adott otthont – számos hazai és határon túli érdeklődő volt jelen. Ott voltak Nyíregyházán az Arany Kapu Népművészeti Egyesület által szervezett szakmai rendezvényen.

 

Az iparművészek rendszeresen összegyűlnek és együtt alkotnak.

 

A hagyományok háza szervezésében elindult egy folyamat, amelynek célja a Magyar Tárgyalkotó Népművészetnek az életben tartása, újra élesztése, felkarolása a Kárpát-medencében. Hazánk, a Vajdaság, a Kárpátalja, Erdély és a Felvidék szakembereinek a bevonásával létrejött egy szövetség. Török Jánost az a megtiszteltetés érte, hogy tagja lett a szövetségnek, amely szakmailag segíti a célkitűzés megvalósítását.

A kiállításokon is tiszteletüket tették az egyesület tagjai. Budapesten a Műcsarnokban a Kézmű Remek kiállításról elmondhatjuk, hogy az év egyik legsikeresebb, legrangosabb tárlata volt. Az egyesület részéről részt vett a kiállításon Sasvári János bútorfaragó festő, népi iparművész, Bocsi Éva viselet- és babakészítő népi iparművész, Fiser Józsefné hímző népi iparművész, Verebélyi Balázs hímző, Bercsényi Péter és Bercsényi Tamás fazekas népi iparművészek. A bemutatott alkotásaiknak nagy szakmai és közönségsikere volt. A Képzőművészeti Kamara és a Kézművességért Alapítvány a Duna Palotában rendezett kiállításán ott volt Sasvári János, Bocsi Éva, Fiser Józsefné munkái is.

Az egyesület tagjai közül az év során többen szakmai elismerésben részesültek. Sasvári János munkássága elismeréseként megkapta a Bronz Érdemérem Keresztet, Holecz Istvánné a népművészet mestere pedig Szeder Fábián-díjban részesült. Így az egyesületnek Bocsi Éva, Petőné Szabó Piroskával együtt már három Szeder Fábián-díjazottja van.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában