Salgótarján

2018.03.31. 10:46

Születésnapjára újulhat meg a jubiláns orgona

A tervek szerint néhány hét múlva ismét helyére kerülhet a salgótarjáni Szent József-plébániatemplom jelenleg felújítás alatt álló Angster orgonája

S.CS.E.

Közel nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. május 8-án szentelték fel a helyi lakosok összefogásával megépült orgonát. Nógrád megye második legnagyobb hangszere azóta megszámlálhatatlanul sok szentmisén és koncerten szolgált. A város rendezvényeibe való bekapcsolódás, a sajtóban megjelent méltató cikkek is alátámasztják, hogy a lélekemelő orgonaszóra bizony minden időben és minden körülmények között igény van. Öt évvel ezelőtt nagyszabású rendezvénysorozat keretein belül ünnepelték az akkor hetvenöt esztendős hangszert, a jubileumi év emlékére Szólt, és szólni fog… címmel Shah Timor készített egy filmet.

Nagyhét és szentségimádás

Mivel a Szent József-templom orgonájának felújítása húsvétra nem készült el, ezért a főplébánia templomában lesznek a nagyhét ünnepi liturgiái. Ezek kezdete a plakáton, illetve a Salgótarjáni Egyházközségek honlapján látható. Jöjjetek hozzám! címmel szentségimádást tartanak április 1-jén, vasárnap a Kisboldogasszony-templomban (Főplébánia) 16 óra 30 perc és 17 óra 15 perc között. Az imádságokat húsvét nagy ajándékáért és Salgó­tarján lelki megújulásáért ajánlják fel.

Az elmúlt években nagylelkű adományoknak köszönhetően sikerült egy komolyabb javítást végezni az orgonán, és lehetőség nyílt a motor cseréjére is. A hangszer belsejének megújulása tehát megvalósulhatott, akkor a játékasztal rekonstrukciója azonban forráshiány miatt abbamaradt.

– Kormánytámogatásnak köszönhetően most erre is lehetőség nyílik. Nagyobb pályázati forrásból újul meg a Szent József-plébániatemplom orgonája – mondta el lapunknak Diósi Tamás, a felújításban szerepet vállaló, salgótarjáni kötődésű orgonaművész.

 

Háromféle módon működhetnek orgonák. Ismerünk mechanikai és elektromos vezérlésűt, a salgótarjáni hangszer viszont légnyomással működik. Ez azt jelenti, hogy pici szelepek zárnak és dolgoznak odabent. Elektromosan újjáépíteni olcsóbb lenne, de az elvünk az, hogy ami érték, azt mentsük meg.

Ilyen ez az orgona is, szeretnénk a korhű állapotokat visszaállítani.

Németh Imre Budapesten élő orgonaépítő mester leszögezte: körülményes a munka, hiszen különböző szakműhelyekben végezik az egyes részek javítását. A hangszer belső működéséhez szükséges játszóasztal felújítása Pásztó-­Mátrakeresztesen zajlik, a bútorfényezés és a galvanizálás, vagyis a fémtárgyak más fémmel történő bevonása Budapesten, a kézi politúrozás pedig Piliscsabán történik.

A felújított orgonát várhatóan húsvét után, a születésnapjához közeli időpontban láthatják, hallhatják a hívek és az orgonabarátok.

Kiemelt fotó: Több városban is dolgoznak a nyolcvanéves Angsteren, Fotó: Hüvösi Csaba/ Nógrád Megyei Hírlap

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában