irodalomrajongó

2019.05.01. 19:50

Szavalóversenyeken brillírozik a gyarmati étteremtulajdonos

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg áprilisban Tatabányán a József Attila Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó versenyt, mely a legrangosabb megmérettetésnek számít ebben a kategóriában.

Sziládi Krisztina

Harminckét induló közül szerezte meg az előkelő ötödik helyezést a nemzeti versenyen Sinágel József, az Ipoly-parti város jól ismert étterem-tulajdonosa Fotó: Torjay Attila/NMH

Az Ipoly-parti város jól ismert étteremtulajdonosa, Sinágel József szintén mérlegre tette előadói tehetségét a kétévente megrendezésre kerülő, felmenő rendszerű versenyen, és a Kárpát-medence minden szegletéből érkezett 32 induló közül az előkelő ötödik helyezést érte el.

Az irodalom és a költészet rajongói – különféle civil foglalkozású versmondók és versénekesek – komoly felkészültséggel és tehetséggel szerepeltek a zsűri előtt. Az első hat helyezett között volt felszolgáló, régész technikus, katonakarmester, diplomata és újságíró is. A zsűri elnöke, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész megfogalmazása szerint a magas művészi színvonalú versmondás méltó költészet napi ünnepet teremtett a Vértes Agorájában.

Harminckét induló közül szerezte meg az előkelő ötödik helyezést a nemzeti versenyen Sinágel József, az Ipoly-parti város jól ismert étterem-tulajdonosa Fotó: Torjay Attila

Sinágel József középiskolás kora óta rajong a versmondásért és a színjátszásért, Örkény és Karinthy elkötelezett híve. Számos hazai versmondó versenyen szerepelt már szép eredményeket elérve, évek óta tagja a Gyarmati Színkör amatőr társulatnak, amellyel megyén kívül is fellépnek, vendéglőjében pedig rendszeresen szervez különleges, vacsorával egybekötött irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat.

– Az ember egész érzelmi világát képes egy vers tolmácsolni. Amit mi nem tudunk megfogalmazni, azt a költők megteszik helyettünk. Számomra a vers- és prózamondás nemcsak pihentető, szórakoztató tevékenység, hanem szellemi kihívás is. A napi feszített munka mellett mindig igyekszem időt szakítani rá, s ha másra nem is, az olvasásra mindig jut idő. Zsűritagnak is szoktak hívni környékbeli szavalóversenyekre. Úgy látom, a versmondás reneszánszát éli. Szerencsére nagyon sok fiatal foglalkozik ezzel a műfajjal és igen magas színvonalon művelik, hajlandóak időt és energiát áldozni rá. Tovább kell vinnünk ezt a hatalmas kincset, persze nem csak a klasszikusokról beszélek, hiszen a kortárs költészetben is igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk – vallja az irodalomrajongó vendéglőtulajdonos.

A program célja

Az amatőr vers- és prózamondók számára meghirdetett József Attila Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó verseny támogatói között megtalálható az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége is. A verseny célja József Attila költészetének népszerűsítése, ezenkívül a kortárs irodalomra kívánják ráirányítani a figyelmet. Nevezni két József Attila- és egy Radnóti-verssel, valamint egy-egy, a magyar irodalomból és a világirodalomból szabadon választott darabbal lehetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában