Mit gondoltok erről?

2018.11.08. 06:45

Száraz November, itt a szeszmentes hónap

Csütörtökön indul az idei Száraz November, melyben a résztvevők vállalják, hogy egy hónapon át nem isznak alkoholt. Nem azért, hogy végleg felhagyjanak az ivással, hanem hogy jobban megismerjék az italhoz fűződő viszonyukat.

Szabó Rita

Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap

Harmadjára indul országos kampány Száraz November címmel a túlzott alkoholfogyasztás vissza­szorítására. A projekt ­célja nem feltétlenül az, hogy a résztvevők soha többé ne igyanak alkoholt, hanem hogy az egy hónapos önmegtartóztatással jobban megismerjék saját alkoholfogyasztási szokásaikat. Hazánkban évente 12 liter tiszta szesz az átlagos alkoholfogyasztás, ami nemzetközi összehasonlításban is igen nagy mennyiség. Kutatásokból kiderült ugyan, hogy hazánkban a fiatalok kevesebbet isznak, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt, de amikor igen, olyankor kifejezetten a részegség elérése a céljuk. Ezt a folyamatot erősítik a fiatalokra szakosodott kocsmák, melyek célzottan ezt az igényt akarják kiszolgálni.

Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus szerint a fiatalok növekvő alkoholfogyasztásának számos káros következménye lehet.

Fotó: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap

– Az agyunk csak a húszas éveink közepére válik igazán éretté, az ezelőtt elfogyasztott alkohol nagy mértékben hathat az agy fejlődésére. Legfőképpen az emlékezetért és a tanulásért felelős részek működésére. Míg a felnőtt férfiak a társas hatások, illetve a konformizmus miatt menekülnek az alkoholba, a nők a legtöbb esetben különböző lelki okok miatt nyúlnak az italhoz, nehezebben vállalják alkoholizmusukat – mondta el a szakember. Az idei Száraz novembernek ezúttal tematikus tartalma is lesz, a nők alkoholfogyasztása ugyanis kiemelt témaként szerepel a kampányban.

Mit gondolnak a nógrádi emberek?

Fülöp Béláné: – Az ­alkohol nem tesz jót, az ember elveszti az önkontrollt. Aki nem veti meg az italt, alkoholistaként végezheti. Sok baleset van az ittas vezetés miatt. Jó ötletnek tartom a Száraz Novembert, de kétlem, hogy segít az ivásról való leszokásban. Nem emlékszem, mikor ittam utoljára, fiatalkoromban is csak szenteste koccintottam.

Harai Mihály: – Alkalomadtán szoktam inni, általában a születésnapokon, legfeljebb két-három hetente. Bár hallottam már a Száraz Novemberről, sosem tartottam szükségesnek, hogy én is megfogadjam. Mostanában azonban egyre gyakrabban tapasztalom, hogy az ismeretségi körömben a fiatal lányok is egyre gyakrabban néznek a pohár fenekére.

Keszlerné Márta: – Sajnálom azokat az embereket, akik az alkohol rabjává válnak. Az idejét sem tudom, mikor ittam utoljára, pedig tartok otthon házi pálinkát is. A húszéves unokám katonáskodik, így, ha szeretne se ihatna. Örülök, hogy a családomban senki sem volt az alkohol rabja. Jó ötletnek tartom a Száraz Novembert, bár még nem hallottam róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!