Szabálytalankodók

2018.12.05. 11:30

Sürgősen lépnie kell, akinek füst száll fel a csatornájából

Az elmúlt hetekben a szennyvízhálózatot üzemeltető Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. felszólítást küldött több száz fogyasztónak Nyugat-Nógrádban, hogy szüntessék meg a tetőkről lefolyó csapadékvizek illegális bevezetését a szennyvízcsatornába.

Sziládi Krisztina

A füst elárulja az illegális rákötést. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a csapadékvizet bevezették-e a szennyvízcsatornába

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

A társaság kiadott egy közleményt, melyben tájékoztatják a lakosságot, illetve felhívják a figyelmet a jogszabályok betartatására. A tudatos felhasználói magatartás növeli a szolgáltatás biztonságát.

A DMRV Zrt. által üzemeltetett csatornahálózatot kizárólag szennyvizek elvezetésére létesítették. Amennyiben nagyobb mennyiségű csapadékvíz kerül a csatornába, gondot és többletköltséget okoz a szennyvízzel történő együttes elszállítása – szennyvízátemelők túlterhelése –, amely időnként szennyvízkiömléshez, ezáltal fertőzésveszély kialakulásához is vezethet. A csapadékvíz miatt hirtelen megnövekedő mennyiségű – ezért hígabb – szennyvíz a tisztító telepeken költséges technológiai beavatkozásokat igényel. Ez csak környezettudatos felhasználói magatartást igényel – írja a közlemény.

Ráadásul az ingatlanok tetőfelületein, valamint szilárd burkolatú udvarain keletkező csapadékvíz bevezetése a szennyvízcsatorna-hálózatba jogszabályellenes, felderítése esetén szabálytalan közműhasználat miatti bírság és megnövekedett csatornahasználati pótdíj kivetésére jogosítja fel a közműszolgáltatót.

A füst elárulja az illegális rákötést. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a csapadékvizet bevezették-e a szennyvízcsatornába
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Ugyan ezek az előírások vonatkoznak a gazdálkodó szervezetekre, valamint a közterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek elemeinek – árkok, víznyelők, csapadékvíz-csatornák – szennyvízcsatornára történő rákötése esetében is.

A hatályos jogszabályok felhatalmazzák a szolgáltatót, hogy a közművek igénybevételének szabályszerűségét az ingatlanon belül is ellenőrizzék. A DMRV Zrt. az elmúlt időszakban füstgenerátoros vizsgálatot tartott a nyugat-nógrádi településeken, illetve a vizsgálat még folyik. Egy ilyen ellenőrzés során a teljes települést nézik: a füst elárulja, hol van illegális bekötés.

Ahol az ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a csapadékvizet illegális módon a szennyvízelvezető hálózatra kötötték, ott az első körben felszólító levelet küldenek az ingatlan tulajdonosának, hogy a szabálytalanságot szüntesse meg. Mivel az vizsgálatokkal nem az a cél, hogy bírságoljanak, hanem hogy megszüntessék a szabálytalanságokat, így aki leköt a hálózatról, annak a büntetést elengedik.

A megadott határidő leteltét követően visszaellenőrzést tartanak az érintett ingatlanoknál. Ahol nem történt meg a lekötés, ott újabb felszólítást küldenek, azonban a DMRV Zrt. üzletszabályzatában foglaltak szerint 50 ezer forint kötbér kivetésére is sor kerül szabálytalan közműhasználat miatt.

Ez addig folytatódik, amíg a fogyasztó a szabálytalan állapotot meg nem szünteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!