Te is segíthetsz!

2019.02.19. 20:00

Súlyos betegségével küzd a kétéves Oláh Kristóf

Oláh Kristófot, bár még csak kétéves, az élet már most próbatételek elé állította. A bátonyterenyei kisfiúnál tavaly diagnosztizáltak bal oldali heredaganatot, amit nemrég Budapesten eltávolítottak. A tumor jellegéből adódóan további ellenőrzések és kezelések várnak még rá. Kristóf mindemellett erős asztmával és szívzörejjel is harcol.

Palchuber Kinga

Együtt az Oláh család tagjai. Küzdelmük embert próbáló

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Angyali tekintettel, fülig érő mosollyal és egy határozott kézfogással köszöntötte hírlapunkat a kétéves Oláh Kristóf, akiről már a találkozás első pillanatában bebizonyosodott: vérbeli, bátor kis harcos.

Munkájával is a gyerekeinek akar jót

Oláh Antal Tamás dolgos családba született, szülei mindent megtettek azért, hogy – a lehetőségekhez mérten – a legtöbbet adják gyermekeiknek. Antal és felesége, Krisztina több éve alkotnak már egy párt, két évvel ezelőtt pedig örök hűséget fogadtak egymásnak. Kapcsolatukból három gyermek született: a nyolcéves Antal, az ötéves Jázmina és a kétéves Kristóf.

– Édesanyám a mai napig mindenben segít, örömmel vigyáz a gyerekekre. Sajnos azonban édesapámnak nemrég kiújult a tüdődaganata, amit tíz évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála először, s ez ugyancsak anyagi és lelki terhekkel jár… – mondta Antal, aki jelenleg egy alumíniumöntödében dolgozik.

A család nagyobbik fiúgyermeke rendőrnek készül, a kislány pedig óvónői álmokkal kacérkodik. Kristóf imád zenét hallgatni, azonnal énekelni és táncolni kezd, amikor meghallja kedvenc nótáit.

A családfő minden erejével azért dolgozik, hogy gyermekei elérjék a kitűzött célokat és örömüket leljék az életben.

– Mindenkivel barátkozik, az ember ránézésre meg sem mondaná, hogy beteg… – mondta a családfő, Oláh Antal Tamás miközben végigsimította kisfiának arcát. Kristóf ezután édesanyja, Krisztina ölében hallgatta tovább édesapja szavait, aki bátonyterenyei otthonukban idézte vissza azt a novemberi napot, amikor legkisebb gyermekének kálváriája elkezdődött.

– Hétvégenként általában mindig én fürdettem Kristófot, s egyik alkalommal észrevettem, hogy a bal heréje duzzadtabb és tömött tapintású. Először semmi rosszra nem gondoltunk, de pár nap múlva – mivel az elváltozás nem akart szűnni – elvittük a háziorvosunkhoz, aki azonnal ultrahangvizsgálatra küldte a fiút – mesélte az édesapa.

A salgótarjáni Szent Lázár kórházban készült ultrahangfelvétel eredménye sokkolta a családot: Kristófnál bal oldali heretumort diagnosztizáltak.

– Ezután a Heim Pál Gyermekkórházban eltávolították a daganatot, s szerencsére Kristóf a műtétet igazi harcosként állta! – folytatta Oláh Antal.

A család azonban az operáció után sem lélegezhetett fel, ugyanis a szövettani eredmények kimutatták: az eltávolított tumor csírasejtes volt, ezért a kisfiúra további ellenőrzések és kezelések várnak.

– Két–három hetente különféle vizsgálatokra vissza kell járnunk Kristóffal a fővárosba, hogy megfigyeljék: nem fejlődött-e ki máshol újabb daganat. Emellett felkészítik őt a további kezelésekre, mert a kemoterápia a veleszületett szívzörej miatt igen kockázatos. Az orvosok már be is ültették neki a portot, amivel a kezelések során elkerülhető a vénák károsodása – tette hozzá a mellkasára kőként nehezedő szavakat az édesapa, majd a szekrényben felsorakoztatott gyógyszerek sokaságára mutatott.

– Kristóf csecsemőkorától gyakran fullad, ami szintén folyamatos ellátást igényel. Csupán az asztmagyógyszerek több ezer forintot emésztenek fel havonta, amelyek közül néhányat rendszeresen, másokat pedig erős roham esetén kell használnunk.

Körbemutatott családi házuk leromlott állapotán is.

Együtt az Oláh család tagjai. Küzdelmük embert próbáló
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Antal olykor éjt nappallá téve dolgozik, ám az utazási, a tisztasági csomagok és a tömérdek medicina költségei jelentős anyagi teherként nehezednek a családra.

– Bátonyterenyén nemrég kinéztünk egy téglából épült szerény hajlékot, ami elhelyezkedésében és felszereltségében is ideálisabb lenne Kristóf gyógyulásának elősegítéséhez – mondta az édesapa. Az Oláh családért már a közösségi oldalon is akcióba kezdtek a helyiek. A famíliának még félmillió forint hiányzik ahhoz, hogy a vágyott otthonba költözhessenek gyermekeikkel.

A család bankszámlaszáma a következő: 11773418-00408996-00000000, amennyiben Ön is hozzájárulna ahhoz, hogy Kristóf minél jobb körülmények között cseperedhessen fel, legyőzve a kórt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!