Hét embere

2019.05.20. 19:45

Sós pisztácia fagylaltjával vált Európa-bajnokká a rétsági cukrász

A fagylaltkészítés külön mesterség annak, aki komolyan veszi, és minőségi alapanyagokkal dolgozik – vallja Fazekas Ádám, a Fazekas Cukrászda tulajdonosa. Szerénysége és nyitottsága legalább annyira vonzza az érdeklődőket, mint díjnyertes sós pisztáciafagylaltja, amellyel szó szerint lefőzte versenytársait a Rómában rendezett Európa-bajnokságon. A siker azonban hosszú évek munkájának eredménye.

Nagy Judit Áfonya

Fazekas Ádám rétsági cukrászdájában. A fagylaltmester a legjobb alapanyagokat használja Fotó: T. A.

– Gyakorlott versenyző?

– Két verseny volt eddig az életemben, az első Magyarországon, amire egy barátom regisztrált be. Itt sikerült megnyerni a saját kategóriámat, a Next Generationt, amely a 30 év alattiaké. Emiatt tudtam benevezni a római Európa-bajnokságra.

– Miként kezdte a szakmát, honnan indult?

– Tíz évet dolgoztunk le a szüleim pékségében a testvéremmel, a végén már tudtuk, hogy szeretnénk saját üzletbe vágni, 2017-ben alapítottuk az első fagyizót Kisnémediben.

– Honnan a fagyizó ötlete?

– Hozzám soha nem passzolt igazán a pékszakma, a bátyám inkább ért hozzá. Engem soha nem mozgatott meg, inkább az motivált, hogy valami krémes, valami különleges dolgot készítsek! Amikor belefogtunk, már tudtuk, hogy olyan fagyizót szeretnénk üzemeltetni, ahol nem használunk ízfokozót, előre elkészített pasztát. Fokozatosan szerettünk bele a dologba.

– Hogyan lesz valakiből fagyikészítő-mester?

– Mi a nulláról indultunk, amikor először meghallottuk a főzött fagylalt kifejezést, arra gondoltunk, hogy miért kell azt főzni? Hiszen jéghideg! Magyarországon próbáltunk képzést találni, még 2015-ben. Megvettük az első fagyasztógépünket, ekkor jött ki hozzánk egy alapanyagárus, aki hozott tízféle pasztát. Láttuk, hogy csupán por, víz és tej összeöntéséről van szó. Rögtön felmerült a kérdés, hogy így mitől leszünk különbek, mint a többi fagylaltos? Ezért inkább kutattunk, hogyan tanulhatnánk ki a mesterséget. Bolognában van fagylaltkészítő egyetemi képzés. Három hónapig tartott elintézni, hogy felvegyenek, mert eleinte nem tudtuk, kihez kell fordulni e szándékkal. Két és fél évet töltöttünk itt. Nehéz volt, mert tolmáccsal kellett kommunikálnunk. Olaszul még most is csak tanulok, a 2021-es világbajnokságra már beszélni szeretném a nyelvet.

Fazekas Ádám rétsági cukrászdájában. A fagylaltmester a legjobb alapanyagokat használja Fotó: T. A./NMH

Mi történik egy ilyen versenyen, mik a szabályok?

– Abból a szempontból nincs megkötve a kezünk, hogy a milyen a recept. Fontos különbség, hogy itthon házi tejjel és tejszínnel dolgozunk, Rómába, az Európa-bajnokságra azonban nem vihettünk saját alapanyagot, ezért más tejjel, más cukorral készült ugyanez az ízkombináció. Figyelembe kellett vennünk egy fontos szempontot, mégpedig az időjárást. Nagyon rossz idő volt Rómában, jégeső is esett, 5–8 fok körüli hőmérsékletet mértek. Ezért készítettünk egy sokkal melegebb ízhatású fagyit. Ezt a levegőfelvétellel, a különböző cukrokkal lehet elérni, és a zsűri erre fel is emelte a fejét, észrevette, hogy jól fogyasztható fagylalt készült.

Esélyesként készül a világbajnokságra

Fazekas Ádám 28 éves, nőtlen. Idejét jelenleg kitölti munkája, mely egyben szenvedélye is. A Fazekas Cukrászda pultjába éppúgy beáll Rétságon is, mint Budapesten, közvetlensége és őszintesége az üzletpolitikája része. Díjnyertes pisztáciafagylaltja mellett népszerű a sós mogyoró, a pekándió és a málnafagylalt. Nem használ sem ízfokozót, sem színezőanyagokat, vagy tartósítószereket, az aromát valódi növényből nyeri ki. Alapanyagot, különösen idénygyümölcsöket, őstermelőktől vásárol. Egy magyar és egy nemzetközi versenyt már megnyert. A Gelato Festival Europa nevű megmérettetésen 16 csapat vett részt, köztük négy magyar. A 2021-es világbajnokságnak nagy esélyekkel vág neki, emellett jövőre cukrász testvérével, Attilával az Ország Tortája nevű, évente megrendezett versenyen is elindul.

– Az eredmény önmagáért beszél, de mi a titka?

– Úgy gondolom, az a kihívás, ha elénk raknak egy alapanyagot, abból fagyit tudjunk készíteni. Ha egyetlen gyártó termékét kellene használnunk, akkor már nem csinálnánk. Én azt élvezem, ha nekem kell mindent előállítani.

– Hogy készül a fagyi?

– Nekünk a recept egy A4-es lap, tele számokkal. Figyelembe kell venni a zsír- és cukortartalmat, tej összetevőit, a szárazanyag-tartalmakat, a fagyáspontot, az édesítőhatást. Ha valaki azt mondja, hogy a cukrászat nehéz, akkor nem tudja, hogy a fagylaltkészítés milyen... Ha a fagyi rosszul van összerakva, folyni fog, vagy kőkemény lesz. Amikor még csak papíron számolgatunk, már tudnunk kell, hogy annak a bizonyos fagylaltnak például mínusz 11 fok lesz a fagyáspontja. Vannak hidegebb és melegebb hatású cukrok is, ezekkel lehet szabályozni a hőérzetet.

– Mik a tervei?

– Ha minden jól megy, ősszel visszatérek Olaszországba, a Dondoli fagyizóba már regisztráltam egy képzésre. Ők nyerték tavaly a világbajnokságot, én pedig náluk fogok tanulni. Még mindig nem szeretném elhinni, hogy itthon mi gyártjuk a legjobb fagylaltot, úgy gondolom, mindig van hová fejlődni. Anyukámat meglátogatja egy régi ismerőse Kubából, hoz magával igazi dohánylevelet. Ebből készítenénk egy dohányos csokoládéfagylaltot, hiszen nincs olyan alapanyag, amiből ne lehetne megvalósítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában