Ragadozó madarak

2019.02.19. 18:04

Sastérkép: Nógrádban parlagi maradt

Összesítették a tizenhatodik sasszámlálás eredményeit – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

F. Z.

Parlagi sas portréja. Nógrádban négy volt

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Nógrádban négy, fokozottan védett parlagi sas került a megfigyelők elé, mindegyik a megye telelésre legalkalmasabb, déli részén. A másik három sasfaj, a réti, a fekete és a szirti egyedei nem mutatkoztak vidékünkön.

Az MME a nemzeti parkok igazgatóságaival és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve rendezte meg a hagyományos éves számlálást. A munkában, idén másodszor, az egész Pannon régióból vettek részt megfigyelők, Csehországból, Ausztriából, Szlovákiából, a Vajdaságból és a Szilágyságból is, így elkészülhetett a Kárpát-medence közös téli sastérképe – írja a közlemény.

Parlagi sas portréja. Nógrádban négy volt
Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Az egy időben történő megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson 488 felmérő vett részt. A Kárpát-medence sastelelőhelyeit felmérték a szakértők, így a lehető legpontosabb a kép. Hazánkban 15 ezer 907 négyzetkilométert, az ország területének 17 százalékát fedték le. A 2019. évi sasszinkron során az országban 725–748 rétisast és 397–411 parlagi sast figyeltek meg.

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák. A fenti adatok alapján a sastelelőhelyeken 100 négyzetkilométerenként átlagosan 4,5 rétisas és 2,5 parlagi sas került lencse elé.

A megfigyelés az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt: az országban 3 szirti sast, 3 fekete sast és további 13 ragadozómadár-faj mintegy 11 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!