bérlakások

2019.03.14. 14:00

Salgótarjánban majd’ ezer ingatlanról gondoskodik az önkormányzat

Nógrádban az önkormányzati bérlakások többségének van lakója. Rengeteg ilyet felújítottak, van, ahol zajlik a megvalósítás, de így is sok épület vár renoválásra.

Lászlók Judit

Salgótarjánban, a Garzonházban letelepedő szakembereknek alakítottak ki lakásokat

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint megtudtuk, Salgótarján 929 önkormányzati tulajdonú bérlakással rendelkezett a 2018. de­cember 31-i állapot szerint. Ebből 521-et bérbeadással hasznosítanak, 262-t elfalaztak, mert lakhatásra alkalmatlan, felújításuk gazdaságtalan, indokolatlanul magas költséggel járna. További 146 üres lakással is rendelkezik a város, amelyek túlnyomó része felújításra szorul.

Közösséget és házat is építenek

A város 31 bérlakással rendelkezik, mindegyiket kiadták, de felújításra szorulnak – közölte lapunkkal Pásztó önkormányzata. Újdonság, hogy renoválásukat közösségépítéssel, tanoda jellegű délutáni foglalkozások megvalósításával képzelik el. Az Integrációs Közösségfejlesztés Pásztón című projektben szakmai vezető koordinálásával részben nyugdíjas, részben aktív korú tanárok működnek közre, a délutáni órákban, az általános iskolában. A cél egy olyan tanulástámogató program megvalósítása, ami elősegíti, hogy a fiatalok a tanulószobán maradjanak, és részt vegyenek a hétfőtől péntekig tartó foglalkozásokon, értelmesen töltve az időt. A pályázatban a meglévő bérlakások felújítása mellett új kialakítására is sor kerül, mert nagy az igény az ilyenek iránt.

– A Garzonházban 32 bérlakás felújítása és berendezése már megtörtént, felsőfokú végzettségű, elsősorban gazdasági, valamint az egészségügyben dolgozó szakemberek Salgótarjánba telepítését elősegítő céllal – mondta el lapunknak Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Hozzátette: a szociális városrehabilitációs programban a Salgó úton 16 lakás felújítása folyik, a Forgách Antal úton további 38 épület renoválása hamarosan megkezdődik. Az említetteken túl további kilenc lakás pályázatból újul meg 2019-ben. Ezen kívül a korábbi években is működő „Szakembereket Salgótarjánba” program tovább folytatódik, amelynek keretében a közgyűlés egyedi döntése alapján, kedvezményes díjon bérelhetnek lakást az ideérkező, munkát vállaló szakemberek. Az önkormányzat természetesen rendelkezik bérlakás-koncepcióval. Ebben rögzítettük a hosszú távon megtartandó, az értékesítésre javasolt és a gazdaságosan nem hasznosítható, bontandó lakásokat.

 

Természetesen várólista itt is van, hiszen sokan szeretnének hozzájutni bérlakáshoz, de a számuk korlátozott.

Mint megtudtuk, szociális alapon tíz igénylő szerepel a listán, a piaci jelentkezők száma pedig meghaladja a nyolcvanat. Utóbbi az elmúlt egy évben jelentősen megnőtt. A rendelkezésre álló források és kapacitások korlátozottan teszik lehetővé a kiadható lakások lakhatóvá tételét. Az egy éven belül átadásra kerülő lakások száma kevesebb, mint a jelentkező új igénylők száma. Az önkormányzat bízik abban, hogy a helyzeten változtatni fog a fent vázolt lakásfelújítási program.

A megyében több város is rendelkezik ilyen lakásokkal, köztük van Szécsény is, ahol főként pályázati forrásokból működtetik a rendszert.

Salgótarjánban, a Garzonházban letelepedő szakembereknek alakítottak ki lakásokat
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

– A városnak 40 darab bérlakása van, ezeket az önkormányzat kiadta – mondta el dr. Harikné dr. Havasi Beáta, Szécsény alpolgármestere. – Az ingatlanok többségét a szociális városrehabilitációs pályázaton, illetve közmunkások segítségével teljesen felújítottuk, de még mindig vannak olyanok, amelyeknek a komfortfokozata alacsony. A költségvetésben erre a területre nincs külön forrás, így további felújításokat pályázati forrásból tervezünk. Ez ügyben az önkormányzat rendeletet alkotott, így a lakásokban azok laknak, akik megfelelnek a benne foglaltaknak. A bérlakások fenntartása nem kötelezettsége az önkormányzatnak, ennek ellenére szociális okok miatt mégis működteti ezt az intézményt. Most a kormány családvédelmi programjához kapcsolódva szakembereink azon gondolkodnak, hogy lehetőséget biztosítanak az ingatlanok kedvezményes megvásárlására.

Az alpolgármester hozzátette: mindig érkeznek bérlakás-igények, a képviselő-testület folyamatosan tárgyal is ezekről. Az összes igényt azonban nem tudják kielégíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!