Múltidéző kötet

2019.02.02. 18:30

Rétság nem felejti el a hőseit

Személyes indíttatásból megszületett könyv bemutatóját tartották nemrég a város könyvtárában.

H. H.

Szűcs Béla Albert (elöl) személyes élményeit is feldolgozta, Beküldött fotó

A „Rétság nem felejt” című új kötetben Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas író, újságíró közli Pálinkás-Pallavicini Antalhoz fűződő kapcsolatait.

A szerző többek között elmondta, 1955-ben katonaidejét töltötte az itteni laktanyában, és a Mindszenty bíboros kiszabadítását lebonyolító tiszt a felettese volt.

Szűcs Béla Albert (elöl) személyes élményeit is feldolgozta, Beküldött fotó

Hozzátette, a kiadvány két részből áll: az első fejezet az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi vonatkozásait taglalja, javarészt interjúk segítségével megidézve a kort. A másodikban a Rétság szélén felállított Mindszenty-Pallavicini szoborkompozíció létrehozásának történetét tartalmazza, az emlékbizottság megalakulásától Babusa János szobrászművész megbízásán át a mű felavatásáig.

A könyvbemutatón Jávorka János nyugállományú ezredes mondott köszöntőt, és felszólalt dr. Petrasovits Anna egykori politikus, valamint dr. Sántha Gábor az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, a kötet előszavának írója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!