Beruházások

2019.01.10. 17:30

Reménytelve várják az új évet az rétsági járás önkormányzatai

Várakozásokkal telve fogadják az emberek az új év eljövetelét. Fogadalmak születnek, kívánságok körvonalazódnak. Nincsenek ezzel másképp az önkormányzatok sem. Rétságon és térségében reménykedve tekintenek 2019 elé, elsősorban a jelenleg is futó, vagy előkészületben lévő beruházásokra fordítva a ­figyelmet.

Hegedűs Henrik

Bánkon Ivanics András polgármester (balról) a strandfejlesztés elindulását várja a 2019-es évtől

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Körbetekintettünk a járási székhelyen, illetve négy, ezer főnél alacsonyabb lélekszámú kistelepülésen, milyen feladatokra összpontosít a város és a községek vezetése.

Bízva a faluban

Nógrádsápon a 2019 januárjában, a Magyar Falu Programban megnyíló pályázati lehetőségekben bizakodnak, miután a fontosabb intézményi felújítások tavaly befejeződtek – számolt be erről Pintér Bertalan polgármester. Szabadtéri játszóparkokat szeretnének kialakítani, az óvoda udvarát megszépíteni, önkormányzati bérlakást építeni, illetve tervbe vették egy közterületeket karbantartó, télen a havas területek takarítását végző, nyáron zöldfelületek tisztítását teljesítő munkagép beszerzését. Járda- és útfelújításokban ugyancsak gondolkodik az önkormányzat.

Hegedűs Ferenc, Rétság polgármestere kifejtette, két olyan projekt van előkészület alatt, aminek kivitelezése idén indulhat meg. Az egyik a közlekedésbiztonság javítását célozza: egy buszöblöt alakíttatnak ki az északi városszélen, ezzel a környéken lakóknak nem kell majd begyalogolniuk a központba, illetve a régi megálló szomszédságában gyalogátkelőhely létesül. A Zöld Város program szintén nagy jelentőségű: a piactér korszerűsítése elengedhetetlen és a parkoknak is meg kell újulniuk.

Tunkel Tamás, Legénd polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy decemberi döntésnek köszönhetően újraaszfaltozzák a falut Nézsával összekötő, valamivel több, mint három kilométeres utat. Ez mára igen rossz állapotba került, néhány pontján rendkívül balesetveszélyes. Több alkalommal fogalmaztak meg beadványt az illetékesekhez és most oldódnak meg a gondok. Sokszor még a futárszolgálat is visszafordul, nem vállalva be az autók tengelytörését. A község vezetője kiemelte még az óvoda modernizálásának befejezését, amely most ötvenszázalékos készültségű.

Bánkon Ivanics András polgármester (balról) a strandfejlesztés elindulását várja a 2019-es évtől
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Melo Martina tereskei polgármester szintén egy intézményi építkezésre tért ki. A régóta óhajtott mini bölcsőde készül el hamarosan, valamint a védőnői szolgálat otthonában is serények a munkálatok. A START-munkaprogram keretében az iskola udvarán, 2019 során felállítanak egy szabadtéri színpadot, illetve még inkább felfejlesztik a községben a paprikatermesztést.

Ivanics András, Bánk polgármestere hangsúlyozta: a strandra és környezetére fókuszálnak. A Gyűgy városával közös, határon átnyúló programban legkésőbb nyáron megkezdődhet a községházával szemközti parkoló korszerűsítése, illetve a strand bejáratának áthelyezése a sétány elejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!