történelem

2019.02.03. 15:35

Pusztulnak a nógrádi várak, ritkán jut pénz felújításra

Nógrád fő nevezetességei a várak: többségükből olyan csekély rom maradt mára, hogy a nyomait is alig fedezi fel az ember. Néhány viszont, főleg amelyiken ásatások, állagmegóvások és felújítások is zajlottak, vagy szép kilátás nyílik odafentről, vonzza a látogatókat.

Nagy Judit Áfonya

Nógrád várában rendszeresen tartanak különféle rendezvényeket. A megye névadójának felújítására sok pénz kellene

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

A nagy és látványos várak, várromok állaga erősen változó. A nemzeti várprogram ugyan évekig támogatta a felújítást, de végül a megye erődítményei kikerültek a listáról. Hollókő várának helyzete ennek ellenére remekül alakul. Szabó Csaba polgármester tájékoztatása szerint jelentős rekonstrukciót terveznek 2019-ben, egy hároméves beruházás indul, a 13. századi helyiségekre koncentrálnak. Mintegy 600 millió forintnyi összeg áll rendelkezésükre a világörökségi helyszínek felújítására elnyert pályázati forrásból. A munkálatok engedélyeztetése éppen most kezdődik. A tervek szerint berendezik az öregtornyot, figyelve arra, hogy korhű használati tárgyak kerüljenek bemutatásra. Új kiállítások nyílnak, az 1960-as években feltárt leleteket pedig elszállítják innen. Terveznek egy különleges szabadulószobát is, melynek feladatai a történelmi tudást fogják előnyben részesíteni. A felújítás miatt a vár júliusban bezár.

Nincs ilyen jó helyzetben az ország egyik leghíresebb várromja, Drégely. Megközelítése nehézkes, bár a híres Kéktúra útvonala is érinti. A romok mellett egy megkopott emléktábla hirdeti, hogy a nemzeti emlékhelyként számon tartott vár körül zajlott a 16. század egyik leghíresebb ostroma, Szondy György vezetésével. A várprogram egyik fontos helyszíne volt, de költségvetési okok miatt törölték a felújítandók listájáról. Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere, a Drégelyvár Alapítvány elnöke a megyei közgyűléssel együtt levelezésbe kezdett Drégely visszavételéért. Mint lapunknak elmondta, az állagmegóvásra 4–5 millió forint kellene, ám ezt önállóan nem tudják kigazdálkodni.

Nógrád várában rendszeresen tartanak különféle rendezvényeket. A megye névadójának felújítására sok pénz kellene
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

Nógrád község polgármestere, Szórágy Gyuláné elmondta, hogy a vár a programból kikerült, a drégelyihez hasonló okok miatt. A Nógrád Megmentéséért Alapítvány és az önkormányzat nem képes önerőből megoldani a felújítási és állagmegőrzési feladatokat, csupán a vár belterületének társadalmi munkában történő fűkaszáltatását tudja biztosítani. Turisztikai céllal idén is megrendezik a nógrádi várnapokat, a hagyományos rendezvényekkel. Tavaly zajlott egy régészeti szondázó ásatás is állami finanszírozással, ezt a Nemzeti Múzeum régészei végeztek. Ez segíthetne abban, hogy később meghatározzák pár feltárás helyszínét.

Rosszabb helyzetben vannak a megye félreesőbb várai, Szanda romjai például magántulajdonban vannak.

Buják várának helyzete is különleges. Borbély Gábor polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a vár állami területen helyezkedik el, ami a Magyar Honvédség kezelésében van. A vár felújításához vagy állagmegőrzési munkálataihoz együttműködési megállapodásra lenne szükség az önkormányzat és a honvédség között. A romok védelmére évente néhányszor civil kezdeményezésre megtisztítják a köveket a gaztól és az elhalt növényzettől. Megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium azt a tájékoztatást adta: Bujákon nem terveznek felújítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!