Vigyázat!

2018.09.13. 13:32

Pincékben lappanghat a láthatatlan gyilkos

A nyár vége a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, amelynek egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz. Bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül ­hazánkban.

Palchuber Kinga

 

Veszélyt rejt ez idő tájt a mély, de ha betartunk néhány alapvető szabályt, szinte biztos, hogy nem végződik tragédiával a bormustra Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

Noha Nógrád megye nem kifejezetten a bortermelő helyeiről ismert, Pásztó és Szendehely környékén még mindig többen foglalkoznak borászattal, míg borospincékkel a megye bármely pontján találkozhatunk.

– Az otthoni kis pincékben is előfordulhat mustgáz okozta baj, ha valaki nem jár el kellő óvatossággal – mondta ­Angyal Eszter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette: már hosszú évekre visszamenőleg nem riasztották szűkebb hazánk tűzoltóit ilyen esethez, de ahhoz, hogy a jövőben se történhessen tragédia, elengedhetetlen néhány alapvető szabály betartása.

Már szedte áldozatait

Több tragikus végkimenetelű mustgázmérgezés történt a napokban hazánkban. Egy férfi a Somogy megyei Kányán vesztette életét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén is áldozatot szedett a mustgáz. A tűzoltókat egy Hajnal utcai épület pincéjéhez riasztották, ahol öt, egyenként kétszáz literes hordóban tárolták a forrásban lévő bort. A helyiségbe három férfi ment le, ám a szétterjedt mustgáz miatt rosszul lettek. Egyikük a helyszínen meghalt, két társát pedig kórházba szállították.

– A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget – ismertette a szóvivő.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de a levegő kiszorításával oxigénhiányos állapotot idéz elő a csukott térben. A mustgáz szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, s végül akár fulladásos halált is okozhat.

Ezek a balesetek azonban a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.

– Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince levegőjének összetételét. Fontos, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje azt derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra helyezett mécsest, vagy gyertyát lábmagasságban tartani – tanácsolta a szóvivő. Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nincs elegendő oxigén a térben, s azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Angyal Eszter hangsúlyozta: a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet bemenni, ezért aki efféle balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában