témák

2019.05.26. 11:30

Pályaválasztási ötleteket is adtak a fiataloknak Héhalomban

A Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége és a helyi önkormányzat közös rendezésében tartották meg nemrégiben Héhalomban az Ifjú Polgárőr Napot, amelyen mintegy nyolcvan fiatal vett részt.

Hegedűs Henrik

Vass Miklós kifejtette, örömteli, hogy folyamatosan bővül az ifjú polgárőrök köre

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Minden év tavaszán hívja össze a megyei szövetség azokat a fiatalokat, akik önként vállalkoznak ezekre a feladatokra, és közös szolgálatokat látnak el felnőtt társaikkal. Ez alkalommal is széles körű programkínálatot biztosítottak a szervezők, volt focitorna, légpuskalövészet, amit a fiúknál Simon Szabolcs, a lányoknál Baráth Dorka nyert meg, illetve kerékpáros ügyességi verseny, ebben szintén Simon Szabolcs diadalmaskodott.

Az eskü szövege

Az ifjú polgárőrök esküje hangsúlyozza, hogy ellenszolgáltatás nélkül látnak el településükön bűnmegelőzési szolgálatot, közreműködnek a közbiztonság megőrzésében, segítik embertársaikat, részt vesznek a bűncselekmények és a közlekedési balesetek megelőzésében, a katasztrófák és vészhelyzetek elhárításában, élen járnak a természet és környezet védelmében. Megfogadják, hűek lesznek a polgárőrség eszmeiségéhez és küldetéséhez, példamutató életet élnek, illetve betartják a hatályos jogszabályokat, és szolgálatukat becsülettel, legjobb tudásuk szerint végzik.

A rendészeti szervek nagy jelentőségűnek tartják ezt az összejövetelt, amit jelzett, hogy magas szinten képviseltették magukat, így a Nógrád Megyei Rendőrkapitányságról Karvai Norbert alezredes, rendészeti osztályvezető érkezett, míg a Pásztói Rendőrkapitányságról Kelemen Gábor őrnagy jött el a diákokhoz, de itt volt a balassagyarmati és a szécsényi kapitány, Belovai Róbert és Ludvai Dezső alezredes is.

Vass Miklós megyei polgárőrelnök kifejtette, rendkívül örömteli, hogy folyamatosan bővül az ifjú polgárőrök köre, ezúttal tizenöt jelölt tette le az esküt. Szerencsére akadnak olyan elszánt és tevékeny felnőttek is, akik mindenben segítik a munkájukat, tanácsokkal látják el őket.

A vidám játékok mellett természetesen a komolyság is hangsúlyos volt ezen a találkozón, hiszen lényeges, hogy a bűnmegelőzési feladatok iránt érdeklődő fiatalokat egyre inkább a rendészeti pályák felé tereljék és felkeltsék irányukban a figyelmet. Ezért jelentek meg a héhalmi sportpályán a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem munkatársai, akik a Cserhát Mentőkutyás Egyesülettel együtt látványos bemutatókkal is csalogatták az ifjakat, sőt, a balassagyarmatiakat egyenesen rabomobillal szállították haza.

Vass Miklós kifejtette, örömteli, hogy folyamatosan bővül az ifjú polgárőrök köre
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Bakos József, a házigazda polgármester elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy az esemény helyszínéül az ő községüket választotta az elnökség, ami egyben a hosszú évek óta zajló munkájuk méltatása is, hiszen Héhalomban egyre gyarapodik a létszám, ma már ötvenhat felnőtt és tizenhat ifjú polgárőr lát el rendszeres szolgálatot, ami a falu lakosságához viszonyítva nagyon magas arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!