Balassagyarmat

2018.08.02. 13:55

A palóc múltból építenek jövőt megyénk hagyományőrzői

Balassagyarmat és Szlovákgyarmat közös pályázat útján nyert anyagi támogatást a Betlen Gábor Alaptól, melynek segítségével idén harmadik alkalommal vehetett részt a környék lakossága a jeles eseményen, ahol a két első napon a meséé volt a főszerep. Az Ipoly mindkét oldaláról érkeztek vendégek, Ipolyvarbó és Kéménd képviselték a határon túli magyarságot, Nógrád és Kazár az anyaországot.

Sziládi Krisztina

NMH fotó

A Szent Anna tiszteletére rendezett palóc búcsúra érkező zarándokok huszonhárom éve közösen imádkoznak a családokért, magyar hazánk jövőjéért. A Palóc Hagyományéltető Napok ehhez a vallásos, egyben népművészeti eseményhez kapcsolódnak, melyet harmadszor rendeztek meg az Ipoly-parti városban a napokban.

Az idők kezdete óta mindig is a közösség volt az ember legfontosabb éltető eleme, a mindenkori közösségek létrehozták a maguk kultúráját, melyet elsősorban a tájhoz, a környezethez, a szülőföldhöz tartozó sajátosságok jellemeztek. Ezek a helyi hagyományokban jutnak kifejezésre.

NMH fotó

A rendezvény szervezői ezeket a hagyományokat, népi kultúrát igyekeznek támogatni, melyek egy egészséges szemlélet hordozói, a természetes és értelmes életstratégiák kimeríthetetlen hordozói.

Akik ellátogattak Mikszáth Kálmán Művelődési Központban felállított FolkUdvarba, hallgathattak a nógrádi pásztorok emlékezetére szóló furulya és dudazenét, életképeket palóc falvak múltjából és jelenéből a meghívottak tolmácsolásában, és természetesen látványos népviseletekben néptáncot is láthattak. A hagyományos mesterségek – fafaragás, szövés, fazekasság, kosárfonás – fortélyait mutatták be a Palócföld mesterei, ügyes kezű asszonyok varbói gulyást, szlovákgyarmati haluskát, kazári töltött laskát, nógrádi palacsintát készítettek.

A színes rendezvény ablakként mutatott egy elveszni készülő világra, ahová talán már csak bekukucskálni van lehetőség. De ha jól végezzük a dolgunkat, akkor a kapuk is megnyílhatnak és gyermekeink, unokáink is be tudnak majd oda lépni.

A rendezvénynek minden évben van egy vezérfonala, ami köré csoportosul minden esemény. Idén a két első napon a meséé volt a főszerep. Péntek este a Kossuth-díjas Berecz András ének- és mesemondó előadása nyitotta a rendezvényt. A csillogó tekintetű előadóművész varázslatos hangulatú, életbölcsességektől és az élet szeretetétől túlcsorduló – Ha vagyunk, legyünk! című – produkciója hosszú időre szolgáltatott lelki útravalót a megjelenteknek.

Fellépések sokasága színesítette a palócok nagy nyári találkozóját

Szombaton Szeleczki Mónika, a Palócország – Meseország Palóc Mesemondóverseny nívódíjasa és Baranyai Péter kéméndi mesemondók szórakoztatták elsősorban felnőtteknek szóló, olykor pajzán meséikkel a közönséget. Tréfás, ugyanakkor bölcsességgel teli történeteik utat mutattak a gyökereinkhez, felvillantották az élet buktatóit, de azokat a megoldási módokat is, amelyekhez baj esetén fordulhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában