Óvintézkedés

2019.12.13. 06:45

Óvjuk vízmérőinket, vezetékeinket a fagytól!

Néhány fagyos nap után enyhébbre fordult az időjárás. Most még érdemes megtennünk a szükséges óvintézkedéseket azért, hogy ne fagyjanak el az ivóvízmérőink, és megelőzzük a horribilis vízdíjszámlákat.

Gerhát Karina

Télire nem árt bebugyolálni a csapokat. A biztos megoldás persze a fagyhatár alatti elzárás

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A szűkebb hazánkban szolgáltató Észak­ma­gyar­or­szá­gi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. üzemmérnökség-vezetője, Máté Csaba arra hívja fel olvasóink figyelmét, hogy ideje a vízvezetékeinket, illetve az ivóvízmérőinket felkészíteni a hideg téli napokra, megvédeni azokat az elfagyástól.

Máté Csaba hangsúlyozza továbbá, hogy a belső hálózaton ez mindig a felhasználók feladata. Amennyiben megrongálódik az ivóvízmérőnk, annak javítási költségeit is nekünk, a fogyasztóknak kell megtéríteni a a szolgáltatónk felé.

Portálunk tanácsokat is kapott az üzemmérnökségtől, miként kerülhetők el a károk.

Máté Csaba azt javasolja, rendszeresen vizsgáljuk meg, nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük a fedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk arra, hogy ha az ivóvízmérő aknafedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül lehajtott aknafedlap balesetveszélyes, a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja. A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel – például hungarocellel – lássuk el, ez az akna mennyezetére is javasolt.

Télire nem árt bebugyolálni a csapokat. A biztos megoldás persze a fagyhatár alatti elzárás
Fotó: NMH

Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. A hó is védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás, ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni.

Nemcsak az aknában, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Az utóbbi esetében ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, ahol kell, cseréljük ki a törött üveget.

A lakótelepi házak összes vízfogyasztását mérő szerkezeteket legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tárolóhelyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Fontos, hogy az épületen belüli vezetékek, szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

Ha a falban lévő vezetékben a hideg hatására jégdugó keletkezik, akkor a csapból nem folyik a víz, mivel elzárja annak útját. Amennyiben a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a gondot, a helyiség felfűtésével.

A lakatlan ingatlanoknál a falon kívüli és a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén a mérő és a felhasználói hálózat víztelenítését a tél előtt feltétlenül el kell végezni. Ilyenkor ügyeljünk a csőszakasz előtti szerelvény cseppmentes elzárására. Erről mindig győződjünk meg, különben egész télen szivároghat a víz, növelve a számlát.

A hozzáértők gyors, egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére. Máté Csaba azt tanácsolja, hogy gondosan zárjuk el valamennyi vízvételi hely kifolyó szerelvényét, és nézzük meg a vízmérőt. Amennyiben a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását, és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket! Ajánlatos havonta ellenőrizni a hálózatot és a vízmérőt.

Mi a teendő a közkifolyókkal?

A közkifolyók helyes téli használatára is érdemes figyelmet fordítani. Vízvételezéskor legalább egy vödörrel kell kiengedni ahhoz, hogy utána az ürítőrendszer vízteleníteni tudja a közkifolyókat. Amennyiben legalább ennyi vizet nem engedünk ki, akkor elfagyhat a rendszer. Ha a nyomókart lenyomjuk, minden esetben ki kell engedni a fent jelzett mennyiséget, hogy a baj ne következzen be. Amennyiben a közkifolyó mégis elfagy, tilos tűzzel, gázlánggal kiolvasztani! Ez további károkat okozhat, ami megnehezítheti, késleltetheti a javítást. Ezekhez a kutakhoz nem szabad tömlőt csatlakoztatni, illetve azon át tölteni a kannákat, mert elfertőződhet az ivóvízhálózat. Ha rendellenességet észlelünk, haladéktalanul kérjünk segítséget a vízműtársaságoktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában