rajzverseny

2019.11.20. 13:45

Ötvenöt nógrádi diák mérte össze a rajztehetségét

Az Oktatási Hivatal Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központja – igazodván a regionális elképzelésekhez – a megyeszékhelyi Madách Imre Gimnáziumban rendezte meg a Nógrád megyei középiskolások rajzversenyét. Az immár huszonkilencedik ilyen típusú vetélkedésben az alapfokú művészeti iskolák növendékei is részt vehettek.

Csongrády Béla

Többek közt csendélet és tanulmányrajz kategóriában versenyeztek a középiskolás tanulók

Forrás: NMH

A tanulmányrajz kategóriában a 9–10. osztályosok csendéleteket, a 11–13. évfolyamosok úgynevezett félalak tanulmányrajzokat készíthettek. Ugyancsak fekete-fehérnek kellett lennie a Dsida Jenő költő halálának 80. évfordulója alkalmából született alkotásoknak: konkrétan két népdal – a 9–10. évfolyamban a Hajtsd ki, rózsám, a 11–13. évfolyamban pedig az Elindultam hosszú útra egyedül – ihlette témakörben.

A feladat megoldására három óra állt a diákok rendelkezésére, akik összesen ötvenöten voltak és a következő tanintézményeket képviselték: Balassagyarmatról a Balassi Bálint Gimnáziumot és a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolát, Szécsényből szintén a Rózsavölgyit és a Páter Bárkányi J. Katolikus Óvodát, Általános Iskolát és Gimnáziumot, Pásztóról a Mikszáth Kálmán Líceumot, Salgótarjánból pedig a Bolyai János és a Madách Imre Gimnáziumot, valamint a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolát.

Többek közt csendélet és tanulmányrajz kategóriában versenyeztek a középiskolás tanulók
Fotó: NMH

Az egyfordulós megyei verseny bírálóbizottságát Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója, Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Kun Péter grafikus, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanára alkotta. A díjazottak a Madách Imre Gimnázium ajándékát vehették át.

Mint Kele Szabó Ágnes, a házigazda Madách Imre Gimnázium művésztanára elmondta, a zsűri a következő eredményeket hirdette ki. A 9–10. évfolyamosok illusztrációs versenyében Mag Fruzsina (Vá­czi) végzett az I. helyen. A II. Klucska Szonja (ugyancsak Váczi), a III. Répás Cintia (Rózsavölgyi – Szécsény) lett. Különdíjban részesült Vas Réka (Mikszáth), a Dornyay Béla Múzeum különdíját Molnár Petra Kinga (Bolyai) vehette át.

A 11–13. évfolyamban a legsikeresebbnek minősített illusztrációkat az alábbi tanulók készítették: Fekete Fanni (I. hely, Mikszáth), Szabó Balázs (II. hely, Rózsavölgyi – Szécsény), Márton Kitti (III. hely, Bolyai), Fodor Fruzsina (különdíj, Balassi B. Gimnázium ).

A 9–10. évfolyam tanulmányrajz versenyében Rigó Bálint (Rózsavölgyi – Szécsény) került az I. helyre, a II. helyezést Kasza Laura (Vá­czi és Madách), a III.-at pedig Polyák Violetta (Rózsavölgyi – Szécsény) érte el. A Dornyai Béla Múzeumtól Fábián Henriett (Rózsavölgyi – Balassagyarmat) kapott különdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában