falusi élet centruma

2019.05.14. 14:00

Ötéves a rimóci Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

A rimóci Környezetet Oltalmazók Baráti Köre (KOBAK) 2013-ban adta be azt a pályázatot, amelynek révén 52 millió forintot kaptak a közösségi ház felújítására, kibővítésére, technikai eszközök beszerzésére.

Szenográdi Ferenc

A ház sikerének kovácsai: Péter Gabriella, Burik-Vincze Ágota és Csizmadia Bertalanné munkáját Európa is elismerte

Forrás: N.M.H.

Fotó: Szenográdi Ferenc

A pályázati pénzből kétszeresére bővítették a nagytermet, kialakításra került a próbaterem és a tanácskozóhelyiség. A házban minden helyiség új burkolatot kapott. Hőszigetelt nyílászárók kerültek beépítésre, az épületet kívülről szigetelték. Számítástechnikai eszközöket, fényképezőgépeket, hangosító berendezéseket vásároltak. A KOBAK ötéves működtetést vállalt az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térre, amely ez év május elejével lejárt. Az épület fenntartását az önkormányzat biztosította. A településen az IKSZT betöltötte küldetését.

Fehér asztal mellett ünnepeltek

A ház programjain készült fényképek 86 DVD-t tesznek ki, de számos videó is őrzi a 2014–2019 közötti rendezvényeket, amiből az elmúlt öt év alatt 380 különbözőt tartottak. A születésnapot fehér asztal mellett ünnepelték, megemlékeztek a fontosabb eseményekről, az IKSZT-nek a falu életében betöltött fontos szerepéről. Burik-Vincze Ágota köszönetet mondott a dolgozóknak, Bablena Ferencnek, aki az indulástól 2017-ig volt a munkatársuk, Laczkó Kristófnak, Péter Gabriellának és Csizmadia Bertalannénak. A pályázat kiírása szerint letelt a KOBAK ötéves működtetési kötelezettsége. Beszkid János, Rimóc község polgármestere lapunknak azt mondta, hogy továbbra is vállalják a ház fenntartását, annak működtetését, az elmúlt időszak bizonyította létük fontosságát. A ház a község kulturális életének a centruma volt és ezután is az marad.

Burik-Vincze Ágota, a KOBAK elnöke, az IKSZT vezetője lapunknak elmondta, hogy tevékenységi körük igen széles és sokrétű. Együtt dolgoztak és dolgoznak a településen lévő civil szervezetekkel. Hatékony kapcsolatot alakítottak ki az ifjúsági egyesülettel, amelynek elnöke Bablena Ferenc, aki hosszabb ideig náluk is dolgozott. Többek között nemzetközi ifjúsági találkozót szerveztek, mely résztvevőinek munkáját őrzi a szociális bolt homlokzatán lévő hangulatos falikép. Burik-Vincze Ágota úgy fogalmazott, hogy örömmel segítenek, akár fénymásolásban, plakátok, meghívók készítésében a civil szervezeteknek. Munkájuk Rimócot is minősíti, ezért sem közömbös, hogy milyen kép alakul ki róluk.

Megszámlálhatatlan azoknak a száma, akik az elmúlt öt évben igénybe vették szolgáltatásaikat a számítógépteremben, s helyben interneteztek. Hagyományőrző csoportjuk is itt tartja a próbáit. A gyermekek részére ifjúsági színházi előadásokat szerveznek. A házon belül működik az értéktár bizottság. A helyi emlékművek, a rimóci tánc, a népviselet, a rezes banda bekerült az értéktárukba. A havonta megjelenő rimóci újságnak is ők a szellemi központja. Második éve működtetik a kábeltelevíziót, amelynek segítségével helyi hírekhez jut a lakosság.

A helyi eseményekről készült felvételeket bárki visszanézheti. Két fontos kiadvány is az öt év krónikájához tartozik. Az egyik a Rimóci Színező a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg. A kiadványban kiszínezhető rajzokon jelennek meg a település intézményei, jellegzetes épületei, a rimóci tánc és viselet, a rezes banda, a köztéri szobrok, a természeti környezet és a település címere is. A hagyományos rimóci ételek receptjeit tartalmazó füzet, Rimóci ízek címmel, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával került kiadásra.

A ház sikerének kovácsai: Péter Gabriella, Burik-Vincze Ágota és Csizmadia Bertalanné munkáját Európa is elismerte
Fotó: N.M.H.

Egyre többen veszik igénybe az IKSZT-t családi, baráti összejövetelekre is. Buruk-Vincze Ágotától megtudtuk, hogy a lakosság ilyen irányú igényeit is jobban ki tudják már elégíteni, hiszen kettőszáz darabra bővítették az étkészletüket. A ház tevékenységi köre igen sokrétű, minden korosztály számára biztosít programot. Feladataik közé tartozik a települési rendezvények szervezése is.

Burik-Vincze Ágota és munkatársa, Péter Gabriella jogosan lehetnek büszkék arra, hogy az országban működő IKSZT közül a rimócit választották ki arra, hogy jó példaként megjelenjenek az Európai Vidékfejlesztési Hálózat honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!