közgyűlés

2019.09.12. 19:47

Öt éve erősödik Nógrád megye gazdasága

Megtartotta soron következő ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése csütörtökön a megyeszékhelyen, ahol napirenden volt az önkormányzat elmúlt öt éves gazdasági programjának értékelése.

T.-N. O.

Fotó: Balazs Ladoczki

A Nógrád Megyei Önkormányzat egyik legfontosabb feladata volt az elmúlt öt évben a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak koordinálása. Hogy ezt a küldetést kiválóan teljesítették, jelzi, hogy ez idő alatt több mint 42 milliárd forint támogatásból fejlődhetett Nógrád megye.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a TOP küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település megtalálja és erősítse azokat a fejlődési elemeket, amelyekkel erőforrásaik kibontakoztathatók és aktivizálhatók. Ez Nógrád megyében is sikeres volt.

– Megyénkben láthatóvá váltak a fejlesztések eredményei, az energetikailag megújult középületek, felújított, felszerelt orvosi rendelők, szociális intézmények, óvodák, bölcsődék és a zöldülő közterek. Fontos eredmény az is, hogy a foglalkoztatási paktumok keretében már több mint 1200 álláskereső jutott munkához a támogatások segítségével – mondta Skuczi Nándor.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke (középen) kiemelte, hogy több mint 1200 nógrádi álláskereső jutott munkához Fotó: L. B./NMH

Hozzátette: ezen felül több határon átnyúló fejlesztés és számos, egyéb projekt is megvalósult, így például létrejött az Éghajlat-változási Platform Nógrád megyében. A Nógrád megyei foglalkoztatási paktum és a „Megyei identitás erősítése Nógrádban” pályázatok megvalósítása jelenleg is folyamatban van, vagyis további pozitív változások várhatóak.

A központi források hatékony felhasználásának segítése mellett minden évben pályázatot nyújtottak be a megyei önkormányzatok rendkívüli támogatására, amelynek összegét a területfejlesztéshez kapcsolódó feladataik ellátására fordították. Emellett az elmúlt években az önkormányzat működéséhez elengedhetetlen eszközöket is beszereztek.

– Saját forrásból finanszíroztuk azt a beruházást, amelynek keretében egy Kereszt-emlékművet állíttattunk a Megyeháza épülete előtt. A Nógrád Megyei Kormányhivatal pályázati forrásból finanszírozott épületenergetikai felújítást követően irodáink is új burkolatot kaptak – tette hozzá Skuczi Nándor.

Az elnök arra is kitért, hogy az önkormányzat több külföldi kapcsolattal is rendelkezik. Az erdélyi Hargita megyével olyan programokat, projekteket kezdeményeznek, amelyek segítségével kölcsönösen hozzájárulnak mindkét megye fejlesztéséhez. Besztercebánya megyével is együttműködési megállapodást kötöttek, ahol az együttműködés célja a területi tervezés, a regionális gazdaságfejlesztés és kapcsolódó szolgáltatások összehangolása.

A megyei önkormányzat jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel is, így például a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével vagy a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal. Az önkormányzat esélyegyenlőségi feladatokat is ellátott, amely során megvalósult az Esélyek Háza program, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

Nógrád megye életében kiemelt jelentőségű a minden év szeptemberében megrendezendő Megyenap, valamint a Balassagyarmat Város Önkormányzatával közös program a januári Madách Ünnepség is.

A közgyűlés 2013-ban létrehozta a Nógrád Megyei Értéktár Bizottságot, amely hivatott az elismerésekre vonatkozó döntések meghozatalára. A bizottság az eltelt évek során folyamatosan tárta fel azokat az értékeket, amelyek méltóak a Nógrádikum címre. Jelenleg a megye 106 Nógrádikummal büszkélkedhet, amelyek száma évről évre emelkedik.

Sokat fejlődött a megye, de van még tennivaló!

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az elmúlt időszakkal kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat igyekezett egyebek mellett a gazdasági fejlesztésekkel, a különböző turisztikai attrakciókkal vonzóbbá tenni Nógrád megyét, nemcsak az itt élők, hanem az idelátogatók és a befektetők számára is.

– Célunk, hogy aki ide született, vagy ide költözött, itt szeretne élni, boldoguljon Nógrád megyében. Fontos, hogy minél élhetőbb legyen ez a vidék, a beruházásokkal pedig emelni tudjuk a szolgáltatások színvonalát – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

Hozzátette: a visszajelzések alapján elmondható, hogy a rendszerváltás óta nem történt annyi fejlesztés, mint az elmúlt években.

Az elnök arra is kitért, hogy a jövőben tovább emelkedhet a megyében a TOP-os beruházások száma, így akár a kapott összeg meghaladhatja a 48 milliárd forintot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában