gépészek

2019.04.03. 17:30

Országos versennyel tisztelegnek elhunyt műhelyfőnökük emléke előtt a GT-sek (fotók)

Hiányszakmának számít, de van jövője a gépészetnek. A mesterséget kitanuló diákok nagy eséllyel indulhatnak a munkaerő piacon. A legjobbak részvételével kezdődött gépi forgácsoló verseny szerdán a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében.

Papp Bianka

Az immár negyvenedik alkalommal megszervezett Stromfeld-napok programjában szereplő verseny egyrészt főhajtást jelent az iskola nemrég elhunyt műhelyfőnöke, Gedeon János emléke előtt, másrészt a szervezők célja az, hogy a hasonló profilú középiskolákat közelebb hozzák egymáshoz és együttműködést alakítsanak ki velük. A versenyzőknek két részletben kellett számot adniuk tudásukról, első körben gépi forgácsolási, majd mérési, illetve műszaki rajz készítési feladatot kaptak.

Változatos programok várják a diákokat

Immár 40. alkalommal rendezik meg a Stromfeld-napokat a salgótarjáni szakközépiskolában. A három napos program keretein belül a diákok számos érdekes előadáson, megmérettetésen vehetnek részt. Ilyenek például az angol nyelvi-, a gépi forgácsoló-, a matematika és az autoCAD gépész-rajzverseny. Keresik azonban az iskola legerősebb diákját is, aki a GT – gépipari technikum – vasembere címet nyeri el. Olyan előadások várják a résztvevőket, mint a különleges kémiai kísérletek, az Oscar-díjasok vagy éppen a rendőrség prevenciós bemutatója.

Bozó János, az iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy több hazai és egy határon túli iskola is elfogadta a meghívásukat. Mint megtudtuk, szeretnék, ha hagyománnyá válna ez a szakmai megmérettetés, tisztelegve nemrégiben elhunyt kollégájuk előtt, aki létrehozta a tanműhelyet.

– Nagy izgalommal vártuk ezt a versenyt, amelynek eredményhirdetése csütörtökön lesz, a szakmai nap keretein belül. A dobogósok értékes tárgyi jutalomban részesülnek majd, de minden résztvevőnek szeretnénk kedveskedni egy-egy ajándékcsomaggal, illetve lehetőséget biztosítani a támogató cégek bemutatkozására is – mondta Bozó János.

A meghívottak között szerepel Balassagyarmat, Győr, Paks, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Vác, Szombathely és a határon túlról Kassa középiskolájának két-két diákja, vagyis összesen tizennyolc versenyző.

A 19 éves Dóka Dániel a Stromfeld végzős tanulója. Kihívásnak érezte ezt a versenyt ezért is nevezett be.

– Gépész szakra járok, jövőre gépgyártás-technológia szakra szeretnék majd jelentkezni – mesélte Dániel, aki azt is elmondta, hogy őt már egészen kiskora óta érdekli a gépészet, ezért is választotta ezt a szakmát.

Hogy mennyire népszerű a gépészet manapság a fiatalok körében és hányan választják ezt szakmául, arról a salgótarjáni iskola pedagógusait kérdeztük.

 

Bozó György szerint mindenképpen van jövője a gépészetnek, hiszen sok területen találkozhatunk a technológiával. A mesterséget kitanuló diákok nagy eséllyel indulhatnak a munkaerő piacon, mint technikusok vagy éppen CNC-gépkezelők.

Máté Gábor pedagógus véleménye szerint nem véletlen, hogy a gépi forgácsoló hiányszakmaként van feltüntetve hazánkban.

– Általánosságban mondhatjuk azt, hogy a szakemberekből hiány van az egész ország területén, nem csak a forgácsolást illetően. Nyilván nem szabad megállni a hagyományos megmunkálásnál. Tanulóinknak mindig azt javasoljuk, hogy a gépi forgácsoló szakma megszerzése után a CNC-gépkezelő szakmát is sajátítsák el, így sokkal nagyobb esélyük lesz elhelyezkedni az iparban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában