Magyar Hősök Napja

2019.05.28. 14:00

Országos megemlékezést tartottak a Legbátrabb Városban (fotók)

Bátrak voltak, hősök lettek címmel Balassagyarmaton tartották a magyar hősök emléknapja idei központi megemlékezését. A Civitas For­tis­si­ma téren tegnap dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.

Sziládi Krisztina

Civitas Fortissima téren gyűltek össze az ünneplők, hogy emlékezzenek a hazáért életüket áldozó hősi halottjainkra. Az eseményt különlegessé tette, hogy a csehkiverés századik évfordulójára rendezett centenárium tiszteletére a szokásos állami budapesti rendezvény Balassagyarmatra költözött vasárnap, a Díszszázad és a Központi Zenekar közreműködésével.

Soha nem múlhat a nemzet hálája

A magyar hősök emlékünnepének eredete egy 1917-es törvénycikkre vezethető vissza, amely valamennyi községet arra kötelezett, hogy méltó emléket állítson honvédő katonai hőseinek.

A törvénycikk kimondta, hogy a nemzet a jövő nemzedékeinek okulására és hősi halottainak dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját nemzeti ünneppé avatja. 1945-től, a kommunista rezsim időszakában nem tartották meg ezt az ünnepet. A rendszerváltás után azonban, 2001-ben az Országgyűlés a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül törvénybe iktatta a magyar hősök emlékünnepét.

A magyar államalapítás óta a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül a haza és a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Magyarország pedig mind a mai napig kötelességének érzi, hogy tisztelettel adózzon emléküknek.

Az eseményt több magas rangú vendég is megtisztelte jelenlétével: mások mellett dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, – Áder János köztársasági elnök képviseletében – Szegő László dandártábornok, Tomasz Trzciński ezredes, a lengyel véderő katonai attaséja és Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civilszervezet elnöke.

Medvácz Lajos polgármester ünnepi köszöntőjében rámutatott arra, hogy Balassagyarmat több szállal is kapcsolódik a hősök emlékünnepéhez, annak hagyományaihoz. A város mindig tisztelettel emlékezett az elesett katonákra, ápolták és őrizték emléküket, ahogy az itt eltemetett katonák sírját is.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki elmondta: megtisztelő és felemelő érzés a Civitas Fortissima téren állni, amely méltó emléket állít a hazájukért életüket áldozó magyar katonáknak is.

– A hősök napján emlékezünk arra a számtalan ismert és ismeretlen hősre, akik fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, a hűséget, a bátorságot és célul tűzték ki maguk előtt a haza mindenek feletti védelmét. Ők fontosabbnak tartották az ország függetlenségét, a népek szabadságát, mint saját életüket – hangsúlyozta a miniszter.

Benkő Tibor rámutatott: a magyar állam a honfoglalástól kezdve összesen 163 ütközetben, csatában, szabadságharcban vagy forradalomban vett részt. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig a vesztes csatákról beszéljünk. Pedig a 163 katonai eseményből mindössze harmincat veszítettek el a magyarok, 43 valamilyen békeszerződéssel zárult, és kilencven alkalommal a magyar katonák és szövetségeseik győztesként kerültek ki ezekből a csatákból. Legyünk tehát büszkék katonáinkra! A tárcavezető a katonák mellett megemlékezett azokról a civilekről is, akik vérüket ontották a hazáért. Elismeréssel szólt a száz évvel ezelőtt élt balassagyarmati polgárokról, akik megvédték városukat a megszálló cseh haderőtől.

 

Mint azt mondta: a magyar katonák feladata, hogy megvédjék értékeinket, szeretteinket és a hazánkat. A honvédi esküjükben megfogadják, ha kell, életüket áldozzák a hazáért, a népért.

– Nekünk pedig az elődök, hajdanvolt hősök példája mindig ott kell lebegjen a szemünk előtt. Kötelességünk, hogy őrizzük és ápoljuk emléküket. Ezeket az eszméket tovább kell adnunk a fiatal nemzedékeknek, ezért is fontos a hazafias, honvédelmi nevelés, amelyben élen jár a Honvédelmi Minisztérium – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor.

Hozzátette: elődeink, akik életüket adták a hazáért, és mindent megtettek azért, hogy itt a Kárpát–medencében a magyar nép fennmaradhasson, megérdemlik tőlünk a főhajtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!