kiállítás

2019.04.17. 13:52

Országos körút indul a Bóna Kovács Károly Galériából

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban a minap megnyílt kiállítás mottója: Mindenkiből lehet művész. E megfogalmazás nyilván túlzó, de ösztönző erejét visszaigazolják a Bóna Kovács Károly Galériában látható alkotások.

Csongrády Béla

Egy alig harmincéves múlttal rendelkező műfaj, a paverpol (textilszobrászat) képviselői sok helyről érkeztek a kiállítás salgótarjáni színhelyére

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

A könyvtári kiállítóhelyen – ahol egymást váltják a különböző műfajok – először vendégeskedik egy különleges technika, a paverpol, amelyet Josefine Roode holland művész kettős céllal hívott életre: egyrészt a kreativitás fejlesztése, másrészt különféle környezetbarát kötőanyagok – a textilen kívül papír, száraz virág, puha bőr, gipsz, fa, kerámia, kő, fém, üveg, stb. – újrahasznosítása szándékával. A speciális ragasztó és keményítő hatással rendelkező dekorációs és szobrászati termékcsalád készítését bárki könnyen elsajátíthatja.

Közreműködők

Egy varsányi bájos leányzó, Pusztai Jázmin a nagy hagyományokkal rendelkező palóc népviseletet mutatta be. Az egyik paverpolos fővárosi alkotó, Ster Erika Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című versét mondta el. A Rétságról meghívott baráti vendégdelegáció a kortárs művészet képviseletében adott elő egy hosszabb összeállítást. Szájbely Zsolt Karaffa Gyula költeményeit tolmácsolta, Majnik László pedig zenével kísérte énekszámait. A műsor legvégén Baráth Zsófia, a budapesti Szahara Táncstúdió tagja mutatott be egy produkciót.

A textilvarázslatra – ahogyan köszöntőjében Nagy Mónika, a könyvtár igazgatóhelyettese fogalmazott – sokfelől sereglettek össze a műfaj népszerűsítése és Nógrád megismerése kedvéért. Egyikük a Tatáról érkezett Katonáné Tóth Judit oktató, a mozgalom nemcsak magyarországi, de kelet-európai vezetője, képviselője is. Elmondta, hogy e közösség igyekszik lelket önteni az alakot – így például a magyar irodalom jó néhány jelentős személyiségét Ady Endrét, Arany Jánost, Benedek Eleket, Kölcsey Ferencet, Mikszáth Kálmánt, Petőfi Sándort, Radnóti Miklóst, Wass Albertet – megörökítő munkáikba, de formálnak ajándékdobozt, virágot és más tárgyakat is. Az is fontos, hogy munkáik felajánlásával, pénzgyűjtéssel jótékonysági, karitatív funkciókat is betöltenek.

A kiállítást két hónapig szervező – a megyei könyvtárral jó kapcsolatokat ápoló – Némethné Jancsi Ilona Ludányhalásziban él. Ő maga is alkot s oktató is. Beszédében kiemelte, hogy itt mintegy 60 alkotó több mint 70 műve látható s Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, a Vajdaságból is érkeztek műalkotások. Nógrád megyét hárman képviselik: rajta kívül Lem­pochnerné Babinszky Zsuzsa Salgótarjánból, Petrovics Gabriella pedig Varsányból. Társaikkal együtt utóbbiak is kaptak emléklapot, a kiállítás létrejöttében segítő könyvtári dolgozók pedig ajándékban részesültek. E kollekció innen országos turnéra indul s legközelebb Baktalórántházán látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!