Hamis számlák

2018.10.01. 16:50

Ön is kapott 1315 forintos telefoncsekket? Ezért nem szabad befizetni!

Hazánkban is nagy azon visszaélések száma, amikor az infokommunikációs és elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfeleitől pénzt és személyes adatokat próbálnak kicsalni. Az utóbbi időben több nógrádi olvasónktól érkezett jelzés, miszerint csalóktól Magyarország egyik legnagyobb távközlési és telekommunikációs vállalatának nevében rendre számlaértesítőt tartalmazó e-mailt kapnak.

Palchuber Kinga

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ám, ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat. A bűnözők megtévesztő e-mailek és közösségi oldalakon küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a jóhiszemű emberek adataihoz, bízva abban, hogy minél többen bedőlnek a felhívásoknak.

Mit tehetünk adathalászat ellen?

Az adathalászat ellen a leghatékonyabb védekezés a tudatos internethasználat. Ha az ember csalás áldozatává válik, akkor a kicsalt adatok „utólagos védelme” a legfőbb teendője. Kicsalt bankkártyaadatok esetén értesítenie kell a kártyát kibocsátó bankot és le kell tiltania a bankkártyát. Ha illegális kártyahasználat történt, akkor a rendőrségi feljelentés megtétele elengedhetetlen. Az üzeneteket biztosan csalók küldték, ha a hivatalos cím helyett privát e-mail-címről érkezik levél, vagy olyan szolgáltató nevében küldték, akivel nem állunk kapcsolatban. Továbbá áloldalról árulkodik, ha a böngésző címsorában nem a cég hivatalos honlapjának hivatkozása szerepel. A bankok nem kérnek e-mailben bankkártyaadatokat, más cégeknek pedig ne adjuk meg azokat! Felhasználói nevet és jelszót pedig csak tanúsítvánnyal rendelkező oldallal osszunk meg!

– Sajnos időről időre előfordulnak – jellemzően a nagy ügyfélbázissal rendelkező – nem csak távközlési szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, amelyeknek az ügyfelek mellett a vállalatok is kárvallottjai. Az adathalász levelek kiküldéséhez a csalók internetes e-mail-cím-adatbázisokból szerzik az elérhetőségeket, így olyan személyek is kaptak hamis leveleket, akik egyáltalán nem a cég ügyfelei – mondta megkeresésünkre a Magyar Telekom PR Irodája.

Hozzátették: az ismertté vált levelek alapján egyértelműen kizárható, hogy az akció kifejezetten a Telekom ügyfelei ellen irányulna. A levélben szereplő adatok valósak, ám ismétlődnek, tehát nem személyre szabottak: ezek személyes postaládák feltörésével kerülhettek a csalókhoz. A levelekben általában 1315 forintos tartozásra hívják fel a figyelmet, ám mivel több e-mail-típus létezik, így más összeg is előfordult már.

– Fontos tudni, hogy a csalás célja nem a megjelenített összeg befizettetése, hanem további postaládajelszó és bankkártyaadatok megszerzése. Ezt támasztja alá, hogy a levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása… – hangsúlyozták.

A cég PR irodája arról is tájékoztatta a Nógrád Megyei Hírlapot: amint észlelték a támadást, azonnal megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket, s az érintett adathalász URL-címeket letiltották.

– Az elkövetők azonban újabb webcímek felhasználásával folytatják a támadássorozatot. Éppen ezért arra kérjük ügyfeleinket: fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús e-mail-címekről érkező leveleket, s alaposan vizsgálják meg a belinkelt internetes oldalt – emelték ki. Hivatalos levél esetén a link mindig tartalmazza a távközlési és telekommunikációs vállalat weboldali tartományát. Ha a kapott levélnél ez nem teljesül, vagy nem a megfelelő helyen található: nem érdemes megnyitni az oldalt. Emellett a furcsa, idegen, szokatlan tartalom, illetve a nyelvtani hibák, a magyartalan fogalmazás és a küldő e-mail-címe is mindenképpen óvatosságra intenek.

Mint mondták: a szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak tenni azért, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon. Továbbá fontos, hogy a gyanús levelekben található linket senki ne nyissa meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, semmiképpen ne adjanak meg más adatokat és jelszavakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában