Balassagyarmat

2018.10.28. 06:56

Okos tantermet avattak a Szent-Györgyiben

Egy Samsung Smart tanterem átadásával egybekötött ünnepségen emlékezett meg iskolájuk Nobel-díjas névadójáról a Salgótarjáni Szakképzési Centrum balassagyarmati tagintézménye, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola.

Sziládi Krisztina

Az okoseszközök új dimenziót nyitnak a tehetséggondozásban és a gyerekek játszva fognak tanulni, Fotó: Torjay Attila

Mint azt Sinkóné Szrenka Anikó tagintézmény-vezető a köszöntőbeszédében említette, Szent-Györgyi Albert tudományos munkássága az oktatás területére is kiterjedt. A tudós mindig is fontosnak tartotta, hogy a gyerekek játszva, érdekes módon sajátítsák el a tudást.

Okostábla segít

Az eszközök tekintetében tanulónként, tanáronként egy-egy tabletet és osztálytermenként egy okostáblát jelent maga a felszerelés. A tableteken és az okostáblán is oktatásra kifejlesztett applikációk és egy szoftver segít az órák tervezésében és lebonyolításában. A jelenlegi alaptantervben bármely tantárgy tananyaga átültethető a digitális eszközökre. Ezek a lehetőségek olyan széles eszköztárat adnak a tanárok kezébe, amely használatával növekszik az órák hatékonysága és a diákok lelkesedése, illetve könnyebben elmélyíthető a tudásuk.

– Vállalatunk számára fontos a mai nap – mondta Kerpen Szabolcs, a Samsung Smart képviselője. A társadalmi felelősségvállalás keretében indítottuk el ezt a programot. A technológia, amit a Samsung biztosít, csak egy bázis – fűzte hozzá. Az itteni pedagógusok azok, akik ezt tartalommal fogják megtölteni. Ezeket az eszközöket felelősséggel kell tudni majd használni és a tanárok feladata lesz majd ezt megtanítani. Gembiczki Ferenc főigazgató örömét fejezte ki, hogy ez már a második olyan intézmény a megyében, amelyik egy teljesen felszerelt Smart tantermet kapott. A tanterem kialakítása és felszerelése mintegy 13 millió forintba került. Az idén további két iskolájukban valósul meg hasonló beruházás, így a kilencből négy megyei tagintézményükben elérhetővé válik az év végéig az új technológia.

– A digitális oktatásnak nincs alternatívája – folytatta a főigazgató. Az alapvető digitális tudás elvárás minden szakterületen a munkavállalók részéről. Ezt a tudást az iskoláknak biztosítaniuk kell diákjaik számára. Ugyanakkor a mai pedagógusok digitális kompetenciája és annak folyamatos fejlesztése is megkerülhetetlen. Ez az új tanterem új dimenziót nyit meg a tehetséggondozás és a pályaorientáció terén.

Az okoseszközök új dimenziót nyitnak a tehetséggondozásban és a gyerekek játszva fognak tanulni, Fotó: Torjay Attila

Balla Mihály országgyűlési képviselő felhívta a vendégek figyelmét: soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a technológiai fejlődés akkor egészséges, ha az az eszközt jelenti és nem a célt. Másképp könnyen embertelenné válik a körülöttünk lévő világ, hiszen a digitális eszközöknek veszélyei is vannak. Mint mondta, az itteni oktatás alkalmas arra, hogy felkészítse a fiatalokat korunk digitális kihívásaira. Az itt tanuló diákok a digitális eszközök építő célú felhasználását sajátíthatják el, hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!