autók doktora

2019.06.30. 09:09

Nyugdíjasként sem pihen a szécsényi autószerelő

Horváth Bélát úgy emlegetik a városban, mint az autók doktorát.

Sz. F.

Horváth Béla ma is aktív Fotó: Sz. F.

A nyugdíjaskorban lévő szakember ma sem pihen, aktívan dolgozik.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki jó szerelő legyen?

– Megszállottság, jó műszaki érzék, szakmai ismeret, az autók és a munka szeretete, folyamatos önképzés, megújulási képesség – mondta.

Horváth Béla már gyermekkorában vonzódott a gépekhez. Érthető volt, hogy az autószerelői pályát választja. Elméleti ismeretekkel az ipari iskolában vértezte fel magát, gyakorlati oktatáson az akkori szécsényi vegyesipari vállalatnál volt.

Horváth Béla ma is aktív Fotó: Sz. F.

Olyan elismert szakemberek voltak mesterei, mint Kiss Andor, Kajtor József, Nagy Lajos. A szakma megszerzése után Budapesten az Ikarus kísérleti műhelyében dolgozott, ami jó iskolának bizonyult. Családi okok miatt aztán hazakerült Szécsénybe, két évtizeden át dolgozott a Volánnál. A helyi AFIT kirendeltséget nyolc éven át vezette, országos elismerésekkel díjazták munkásságát.

1985-ben úgy döntött, hogy önállósítja magát. A Dugonics út 25. szám alatt felépítette autószerelői műhelyét. Harminc évvel ezelőtt elvégezte az autók műszaki vizsgáztatására jogosító tanfolyamot. Ahogy mondta, az elmúlt években sokat fejlődött a gépkocsiipar, amivel lépést kellett tartani. Követni kell az új technikát. Ma már a motordiagnosztika elképzelhetetlen a komputerek nélkül, úgy a javításban, mint a műszaki vizsgán, ezért kétévente továbbképzésen vesz részt a műszaki egyetemen.

Manapság a nyugdíjas éveiben az autószerelés már háttérbe szorult az életében, ma már csak műszaki vizsgáztatással foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában