támogatás

2019.08.09. 06:40

Nógrádot is érinti az Országos Mentőszolgálat történelmi beruházása

Az Országos Mentőszolgálat történetének eddigi legnagyobb beruházása kezdődött el a közelmúltban, amelynek köszönhetően Nógrád megyébe is érkeznek új járművek és eszközök.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Új mentőautókkal gazdagodik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) járműállománya. A mentőkocsikat korszerű életmentő berendezésekkel is felszerelik. A beruházás Nógrád megyét is érinti.

– A 2019-2020-as években újabb 254 mentőautót vásárolhat kormányzati forrásból az Országos Mentőszolgálat. Százhatvan jármű kapcsán az idén már lezárult a közbeszerzés. Ezzel a 2010 óta beszerzett mentőautók száma 953-ra emelkedik, a gépkocsipark átlagéletkora országszerte 5 év alá csökken – mondta el portálunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője, aki azt is elárulta, hogy a járművek két kategóriában érkeznek majd.

Új mentőautókkal és modern eszközökkel gazdagodik az Országos Mentőszolgálat járműállománya Fotó: Ladóczki Balázs

 

A sajtószóvivő hozzátette: a B kategóriás, négykerék-meghajtású mentőautók mentőgépkocsiként, míg a C kategóriás járművek eset-rohamkocsiként állnak szolgálatba Magyarország mentőállomásain. A B típusba tartozó mentőautók betegszállításra, valamint az ellátás megkezdésére alkalmasak, és a mentőápoló, valamint a gépkocsivezető teljesíthet szolgálatot rajtuk. Az utóbb említett C kategóriás járművek pedig felszereltebbek az eszközök és a gyógyszerek tekintetében. Ezeken mentőtiszt, orvos és mentőápoló dolgozik.

Győrfi Pál arra is kitért, hogy az autók érkezésének időpontját egyelőre nem tudják megmondani, hiszen az a gyártástól függ. A darabszám alapján minden mentőállomásra, így természetesen szűkebb hazánkba is jut az új járművekből.

Nógrád megyében összesen nyolc mentőállomás működik. Balassagyarmaton, Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Pásztón, Héhalomban, Rétságon, Bercelen, valamint Szécsényben összesen tizennyolc mentőegység tevékenykedik. Ezeken a településeken tartalék mentőautóval is rendelkeznek.

– Az OMSZ történetének eddigi legnagyobb eszköz- és műszerbeszerzése során a közeljövőben a megyében 2500 darab mentéstechnikai eszközt osztunk ki mentőállomásaink között. Ez tartalmaz egyebek mellett 300 defibrillátort, valamint 150 lélegeztetőgépet is – közölte Győrfi Pál. A Országos Mentőszolgálat szóvivője hangsúlyozta, hogy szűkebb hazánkban hamarosan megújul Rétság mentőállomása is.

Baj esetén a legközelebbről jön a mentőszolgálat segítő egysége

Mi történik, ha valaki rosszul lesz, és ő, vagy hozzátartozója a mentők segítségét kéri? A mentőegységek riasztása nem a mentőállomások elhelyezkedése, hanem a mentőautók pillanatnyi helyzete alapján történik. Ez azt jelenti, hogy ha egy szabad mentőegység éppen a közelben tartózkodik, a beteget percek alatt elérheti. Mindez fordítva is igaz, vagyis, ha van a közelben mentőállomás, de a mentőkocsik foglaltak, más betegeket látnak el, a segítség csak távolabbról, hosszabb idő alatt érkezhet. Ha a bejelentésben szereplő cím pontos és van szabad mentőkapacitás, a beteg elérése a távolság és a forgalmi viszonyok függvénye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában