színház

2019.03.27. 11:30

Nógrádi színésznő lép fel a Zenthe színpadán

2012 – tehát a társulat megalakulása – óta jelenik meg lapunkban a Névsorolvasás című sorozat, amely arra hivatott, hogy bemutassa a Zenthe Ferenc Színházban először fellépő színészeket, rendezőket és a színházhoz kötődő más művészeti ágakat képviselő alkotókat. Az aktuális premier kapcsán Tolnai Klára a rovat vendége.

Csongrády Béla

Örömet okoz számára, hogy Vándor Évával léphet fel, Beküldött fotó

Nomen est omen tartja egy latin mondás, ami magyarul annyit tesz: ki-ki nevében hordja a sorsát, de szokás úgy is fordítani, hogy a név kötelez. Nos, mindkét változat nagy felelősséggel jár, s egyszersmind ösztönző erejű a szügyi származású Tolnai Klárára, hiszen neve – az apró különbségek ellenére – igencsak hajaz a szomszédos Mohorához szorosan kötődő emblematikus személyiségű, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, Tolnay Klári nevére.

Jó hangulatú társulati munka

Tolnai Klárával Andó Ákos marketingmenedzser hívására – nógrádi származásúként – nagyon szívesen csatlakozott a Zenthe Ferenc Színház társulatához: Ny. A, Osztrovszkij Erdő című vígjátékában Akszjusa szerepét osztotta rá Susán Ferenc rendező. Várakozásaiban nem csalódott, hiszen barátságos atmoszféra, segítőkész, a sikeres produkcióra koncentráló közösségbe került. Fontos számára a jó légkör, hiszen ezúttal nagy színpadi térben mutathatja meg magát. Szereti a pénz, a hatalom által manipulált magatartásformákat bemutató Osztrovszkij-darabot és nem különben az általa megformált fiatal lány figuráját. Annál is inkább, mert Akszjusa számára nem a pénz, nem a hatalom, hanem a szabadság, az őszinte szerelem jelent igazi értéket.

Az idén éppen harmincéves Tolnai Klára Szügyben végezte az általános iskolát, a gimnáziumot Balassagyarmaton kezdte el, de Budapesten érettségizett. A színházművészeti alapismereteket az Új Színház, illetve a Bárka Színház stúdiójában sajátította el. A vizsgaelőadás a Splorarics Andrea rendezte Örkény-dráma, a Pisti, a vérzivatarban volt. Az első szerepét ugyancsak a Bárkában 2012-ben kapta Kamondi Zoltán rendezőtől egy lengyel írónő, Dorota Maslowska Lángoló kerékpár című abszurdjában. A Tasnádi István–Vidovszky György alkotópáros Harmadik hullám című előadása még ugyancsak a Bárka Színházhoz kapcsolódott, de aztán Tolnai Klára játszott az Átrium Színházban, Szegeden egy stúdiószínházban, a fővárosban a Sanyi és Aranka Színházban, a Bethlen Téri Színházban és a Katona József Színház Sufnijában is. Másik három társával – Tóth Rékával, Papp Katicával és Papp Kinga Laurával – együtt írott Nőközelben című darabjukat egy lakásszínházban mutatták be.

 

Örömet okoz számára, hogy Vándor Évával léphet fel, Beküldött fotó

Tolnai Klára az elmúlt években több sikeres magyar és külföldi filmben, sorozatban (Pappa Pia, Kincsem, Munkaügyek, A mi kis falunk, Houdini, The Last Kingdom) is kapott szerepet. A névjegyét gazdagítja zeneszerzői, szövegírói és énekesi munkássága. Készülőben van egy videoklipje is. Most viszont a salgótarjáni bemutatkozását várja nagy izgalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!