elektromos jövő

2019.06.06. 06:50

Nógrádban is egyre több zöld rendszám kap zöld utat

A környezettudatos életmód részét képezi már sok háztartásban nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyag eszközök mellőzése, hanem az elektromos árammal működő családi autó is.

Nagy Judit Áfonya

Nógrád megye is hallgat az idők szavára: nálunk is egyre több helyen tölthetők az árammal működő járművek

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A zöld rendszámú autók megjelenése csupán néhány évre tekint vissza, mégis egyre népszerűbbé válnak, hiszen a benzinestől eltérően nemcsak környezetkímélőek, hanem hosszú távú, hasznos befektetésnek bizonyulnak.

Antalóczy Tibor, a Villanyautósok Közösségének elnöke több szempontból is vizsgálta, mennyire éri meg ma elektromos autót vásárolni.

– Nagyon sok függ attól, hogy milyen járművet vált fel, milyen kategóriás a villanyautó, illetve hogy mennyit mennek vele évente. A szórás óriási. Aki 15 ezer kilométert vagy többet autózik évente, és utazásai többségét a napi ingázás, munkába járás teszi ki, annak érdemes végigszámolnia, hogy mivel jár jobban. Nekem személy szerint amióta elektromos kocsit használok, az üzemanyagköltségem a korábbi egyhatoda – tette hozzá.

Nógrád megye is hallgat az idők szavára: nálunk is egyre több helyen tölthetők az árammal működő járművek
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Az elektromos autók iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a hozzá kiváltandó zöld rendszámok igénylése jelentősen megnövekedett. A Belügyminisztérium gépjármű-nyilvántartása szerint tavaly novemberben érte el a csúcsot az igénylések száma, amely 631 darab rendszám kiadását jelenti. Idén tavasszal ismét fellendült az e-autók iránti kereslet, és márciusban már 615 darab zöld rendszámot kaptak meg az új elektromos autók tulajdonosai.

Már a közintézmények is több alkalommal inkább környezetkímélő hivatali autót helyeztek állományba. Az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. képviselőitől dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója két elektromos autót vett át, így a hivatal mintegy százdarabos járműparkjába is megérkezett az első két környezetbarát jármű. 2030-ra az elektromos autók járműparkon belüli arányát 30 százalékra fogják növelni.

A Villanyautósok Közössége szerint az új elektromos autók vásárlásának támogatása mellett az állam különböző adókedvezményekkel és illetékmentességgel is igyekszik ösztönözni a környezetet egyáltalán nem vagy a hagyományosnál kevésbé szennyező autók elterjedését. Ezek között szerepel például a gépjármű-adó-mentesség, a cégautó adómentessége, valamint a regisztrációs, illetve az átírási adómentesség.

Egyre több helyen tankolhatnak

Az üzemeltetéshez szükséges energia biztosítása is kihívás elé állítja a tulajdonosokat, hiszen benzinkút helyett töltőállomásokra van szükség a hosszabb utazáshoz. Emiatt Nógrád megyében is egyre több töltőállomás létesült a közelmúltban, elsősorban a turisztikailag fontos területeken. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok látogatóközpontjában, illetve az alsópetényi Prónay Kastélyszálló területén már sikerrel működik a vendégeket kiszolgáló elektromos töltőpont. A megye városai sem maradtak ki az új állomások létesítéséből, töltésre alkalmas telep működik Salgótarjánban és Pásztón, illetve építés alatt áll már a balassagyarmati is, amely egyszerre két autót tud majd árammal kiszolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában