jegybank

2018.12.06. 17:30

Nógrádban élénkült a lakossági hitelpiac

Idén országosan bővült a lakossági hitelpiac: a hazai háztartások mintegy 1135 milliárd forintnyi új lakás- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek, ami 42 százalékkal több a tavalyinál. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) Salgótarjánban működő irodáját az első félévben több mint hatszáz nógrádi fogyasztó kereste fel. Többségük a hitelek felől érdeklődött. Karácsony előtt persze az áruhitelek iránt érdeklődnek leginkább.

Palchuber Kinga

Nagy az érdeklődés a fogyasztási hitelek iránt. Az ünnepek előtt élénkebb a vásárlási kedv.

Forrás: Mediaworks

A jegybank az új kihelyezéseken belül a lakáshiteleknél közel 36 százalékos növekedést mutatott ki mintegy 642 milliárd forintnyi szerződéses összeg mellett, a fogyasztási hitelek pedig bő 51 százalékkal bővültek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt (MFL) például átláthatósága és kedvezőbb kamatfeltétele miatt kedvelték meg a kölcsönigénylők.

Pénzügyi fogyasztóvédelem ingyen

A Fébész nemrég nyitotta újra salgótarjáni irodáját. Az MNB támogatásával működő tanácsadó iroda szakemberei a Fő tér 1. szám alatt kedden 9-től 15 óráig, míg szerdán és csütörtökön 10 és 16 óra között személyesen fogadják az érdeklődőket. A fogyasztók telefonon, postai úton, e-mailben és a közösségi oldalon (Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda) keresztül is elküldhetik kérdéseiket. – Az MNB célja, hogy minden megyeszékhelyen működjön olyan pénzügyi tanácsadó iroda, ahol a fogyasztók ingyenesen kapnak tanácsot. Az irodák elsősorban hitellel, kölcsönnel, biztosítással, megtakarítással és egyéb banki szolgáltatással kapcsolatban nyújtanak segítséget, akár meglévő szerződéssel összefüggő probléma esetén is – mondta dr. Baran Alexandra. Havonta egyszer kihelyezett tanácsadási napot tartanak Balassagyarmaton.

A hitelek iránt Nógrádban is nagy az igény: a Fébész salgótarjáni pénzügyi tanácsadó irodáját az ügyfelek 32 százaléka fogyasztóbarát lakáshitelekkel, 28 százaléka egyéb hitelintézeti szolgáltatásokkal, 23 százaléka fogyasztási hitelekkel, 12 százaléka biztosításokkal, 5 százaléka végrehajtással kapcsolatban kereste fel.– A fogyasztóbarát lakáscélú hiteleknél nemrég hitelpiaci módosítások történtek, ősztől az MNB megváltoztatta a jövedelemarányos hitel-törlesztőrészlet maximumára vonatkozó mutatókat. A cél az volt, hogy a háztartások és a családok kamatkockázati kitettsége az eddigiekhez mérten csökkenjen – mondta lapunknak dr. Baran Alexandra, a Fébész elnöke.

Korábban a kedvező kamatfeltételek felbátorították a kölcsönigénylőket a hitelek felvételére, illetve jellemzően elsősorban a munkaviszony rövidebb-hosszabb megszűnése következtében fizetési nehézségeik adódtak.

A szakember hozzátette: a MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ezért megváltoztatta a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóra vonatkozó előírásokat.

Ennek értelmében – például – öt évnél rövidebb kamatperiódusú, forintalapú jelzáloghitel felvétele esetén 400 ezer forint havi nettó jövedelemnél az adós havi törlesztőrészletének összege nem haladhatja meg a havi nettó jövedelem 25 százalékát, illetve magasabb jövedelem esetén a 30 százalékát.

Nagy az érdeklődés a fogyasztási hitelek iránt. Az ünnepek előtt élénkebb a vásárlási kedv.
Fotó: Mediaworks

– A módosítások elősegíthetik, hogy a kamatkockázatnak jobban kitett banki ügyfelek magasabb jövedelemtartalékkal rendelkezzenek, és a törlesztőrészlet esetleges kedvezőtlen irányú elmozdulása se okozzon fizetési nehézséget. Lényege, hogy magasabb törlesztőrészletet csak nagyobb jövedelemmel rendelkező hitelfelvevők fizethessenek – emelte ki az elnök. A rendelet a magasabb törlesztőrészletek vállalását jövő év júliusától már ötszázezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé.

Dr. Baran Alexandra arról is tájékoztatott: az elmúlt években kedvezőek voltak a jelzálogalapú lakáshitelek kamatai, ugyanis a jegybanki alapkamat tartósan alacsony szinten mozgott.

A kölcsönigénylők merészebbek voltak, a szükségesnél is magasabb összegeket vettek fel, ám a tapasztalatok szerint sokaknak nehézséget okozott a kamatperiódus logikus megválasztása. Hitelfelvétel előtt alaposan át kell gondolni, mekkora legyen a kölcsön összege és milyen havi törlesztőrészlet vállalható fel kockázatmentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!