őrség

2019.04.14. 11:30

Nógrádban csak hat településen van mezőőr

Magyarországon a mezőőr hivatalos személynek számít. Feladata a termőföldek, a földmérési jelek őrzése, a termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá a mezőgazdasági építmények vagyonvédelme.

Lászlók Judit

Mezőőri jelvénnyel a közterületen. Karancslapujtőn nem csak a külterületet óvják

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Karancslapujtőn 1998 óta működik a mezőőri szolgálat, amit már a kezdetektől két ember látott el. Egyikük azonban nemrég nyugdíjba vonult, ezért jelenleg csak egy ember őrködik a kétezer hektáros területen.

Rendőr és polgárőr is segíti a munkát

Zabar alig több mint négyszáz fős kistelepülés. Itt is működik a mezőőri szolgálat.

– A helyi termelők, gazdálkodók és az önkormányzat érdekében van szükség mezőőrre – tájékoztatta lapunkat Ferencz Nándor Lajos polgármester. – Feladata a külterületi szántóföldek, legelők, a megtermelt javak védelme, illetve ezenkívül a kültéri objektumok ellenőrzése, figyelése, továbbá közös bűnmegelőző szolgálat teljesítése a rendőrséggel és a polgárőrséggel. Településünkön 1998. szeptember 1-től működik folyamatosan mezőőr, az úgynevezett gyalogos szolgálat teljesítésével. Jelenleg, mint eddig is, egy ember látja el ezt a feladatot, ami a falu teljes külterületét érinti. A legnagyobb gondot a kóbor ebek okozzák az állattartóknak és a vadgazdálkodóknak.

– Karancslapujtő költségvetésének részét képezi a mezőőri szolgálat működtetése – mondta el lapunknak Baksa Sándor polgármester. – Nagy lélekszámú településünkön már csak azért is szükség van mezőőrökre, mert nemcsak a külterületi ingatlanokat védik, hanem az önkormányzat vagyonát is. Ehhez hozzátartozik a költségvetési üzem telephelye, több gép és ingatlan is. Utóbbi szolgálatot egyébként a mezőőrünk közösen végzi a helyi polgárőrökkel.

A polgármester hozzátette: korábban a falopás és az illegális szemétlerakás elég gyakori volt. Az is fontos, hogy a mezőőrök emberileg tudják kezelni az ilyen helyzeteket, mert a cél nem a büntetés, hanem a visszatartás. Eddig egyszer volt szükség rendőri intézkedésre, akkor két köbméter fát tulajdonítottak el.

Bár a mezőőri szolgálat inkább a mezőgazdasági területek településein bír kiemelt jelentőséggel, mégis több helyen veszik igénybe megelőző és visszatartó ereje miatt.

– A Salgótarjánhoz hasonló berendezkedéssel, földrajzi adottságokkal rendelkező települések esetében tevékenységük szűkebb körű – mondta el lapunknak Szatmáry Zsolt, Salgótarján Városüzemeltetési Irodájának a vezetője. – Egyes tulajdon elleni szabálysértések, kutyával való veszélyeztetés, vadászati tilalom megszegése, vízszennyezés jelenti azt a kört, amelyben településünket érintően ellenőrzést végez a mezőőri szolgálat. Sokszor lát el közös szolgálatot a rendőrséggel, a polgárőrséggel vagy éppen a közterület-felügyelettel.

Szatmáry Zsolt hozzátette: Salgótarján önkormányzata rendelettel döntött a mezei őrszolgálat létrehozásáról és működtetéséről. Feladatát az őrszolgálatot létrehozó települési önkormányzat utasításai és a más jogszabályokban rögzített rendelkezések szerint végzi, szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

Mezőőri jelvénnyel a közterületen. Karancslapujtőn nem csak a külterületet óvják
Fotó: N.M.H.

A szolgálat 2014. évi megalakulásakor két mezőőr alkalmazásáról született döntés, jelenleg Salgótarjánban egy ember tölti be ezt a munkakört. A mezőőri szolgálat illetékességi területét a város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek jelentik, a nyilvántartott terület 2562 hektár.

Salgótarján nem tartozik a mezőgazdasági tevékenységgel szorosan érintett települések közé, ennek megfelelően a mezőőrködés is inkább szolgálja a megelőzést, mint a mezőgazdasági területek közvetlen védelmét.

Eddig jellemzően több esetben is sor került falopás megakadályozására, tulajdon elleni szabálysértés miatti eljárás kezdeményezésére, illegális szemétlerakással kapcsolatos intézkedésre. A szolgálat működési ideje alatt komoly, kiemelt, esetleg akár fegyverhasználatot is igénylő incidensre nem került sor.

Nógrád megyében a fentieken kívül még Balassagyarmaton, Litkén és Mátraszőlősön működik a mezőőri szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!