biztonság

2019.05.08. 07:00

Nógrádban történik a legkevesebb baleset az országban

Nógrádban történik a legkevesebb baleset és szintén megyénk úthálózatán halnak meg a legkevesebben – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítéséből, ami a 2018-ban hazánkban történt közúti közlekedési balesetekre fókuszál.

Kéri István

Nógrádban történt tavaly a legkevesebb baleset, de egy is több a kelleténél Archív fotó: H. Cs.

Lapunk elemzéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy nemcsak számosságában, de az úthálózat hosszához vagy a megyében nyilvántartott személyautók számához viszonyítva is azt mondhatjuk a nógrádi statisztikai adatokról, hogy vannak a megyénknél sokkal kevésbé biztonságos területek is az országban.

Nógrád megye útjain 319 közlekedési baleset történt tavaly, ezek közül hat volt halálos kimenetelű, 66 pedig súlyos sérüléssel járó. Mivel szűkebb hazánkban az országos közúthálózat részét képező aszfaltcsíkok hossza a legrövidebb – mintegy 950 kilométer –, így ezek a számok önmagukban nem meglepőek. Így érdemes az adott megyék közúthálózatának hosszával is összehasonlítani az adatokat. Elemzésünk szerint Nógrád megyében három kilométer közútra jutott egy baleset a tavalyi évben. Ebben a tekintetben minimálisan jobb a helyzet hat megyében: Vasban, Zalában, Baranyában, Somogyban, Tolnában és Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Nógrádban történt tavaly a legkevesebb baleset, de egy is több a kelleténél Archív fotó: H. Cs.

A súlyos sérüléssel járó balesetekből Nógrádban minden 14 kilométerre, halálos kimenetelűből minden 158 kilométer közútra jutott egy-egy a tavalyi évben. Mindkettő a „legkedvezőbb” mutató az ország megyéi között – előbbi kevéssel, utóbbi jelentősen megugorja a sorban következő megye arányszámát.

Ha azonban a baleseteket adott megyében regisztrált személyautók számához viszonyítjuk, már nem ilyen kedvező a helyzet, de nem is a legrosszabb. Természetesen egy adott megyében nemcsak ott élők, illetve az ott működő vállalkozások és szervezetek gépjárművei közlekednek az utakon, de nagyságrendileg meghatározzák az utak forgalmát is. Ebben a tekintetben a megyék között a hetedik legrosszabb a helyben nyilvántartott személyautók és a balesetek számának aránya Nógrádban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!